Akademici podpořili studenty! Reformu VŠ odmítlo 20 z 26 univerzit

Praha - Celkem 20 z 26 veřejných vysokých škol odmítá reformu vysokého školství. Zástupci akademických senátů navíc nesouhlasí s tím, že rezort školství v předloze neakceptoval jejich připomínky, jak původně sliboval, agentuře Mediafax to ve čtvrtek uvedl delegát Univerzity Karlovy v Praze Miroslav Jašurek.

"Připravili jsme dopis pro premiéra a členy vlády, ve kterém žádáme, aby se seznámili s našimi připomínkami předtím, než o návrhu budou hlasovat," řekl Jašurek.Podle něj ministerstvo školství nedodrželo slib, když v materiálu, který vládě odeslal, neakceptoval připomínky zástupců vysokých škol. Do připomínkového řízení byla standardně zapojena všechna připomínková místa, a přestože vysoké školy vznesly řadu námitek, rezort je v připravované novele vůbec nezohlednil.Novelu zákona o vysokých školách ministerstvo školství vládě odeslalo na konci letošního roku a nyní ji má posoudit legislativní rada vlády, která vydá své stanovisko, a poté norma poputuje na jednání vlády.

Akademikům došla trpělivost poté, co se ministerstvo údajně vyhnulo vypořádání jejich 11 zásadních připomínek. O připomínkách by jinak ministr musel informovat všechny členy vlády. Předkládací zpráva k věcnému záměru zákona o vysokých školách je podle akademiků "účelově zavádějící a úmyslně zkresluje připomínky podané Radou vysokých škol". Zástupci univerzit proto napsali kabinetu dopis, v němž jej upozorňují na výtky akademické obce. Školám vadí hlavně nepřipravenost zákona o finanční pomoci studentům i některé plánované změny. Nově by třeba mělo v akademických senátech zasedat méně studentů. Titul profesora a docenta by už také neměl mít celorepublikovou platnost, ale byl by vázán vždy na konkrétní univerzitu, která jej udělila. Akademici odmítli i zavedení školného. To by mělo být zavedeno v roce 2013, maximální výše by měla být 10.000 korun za semestr. Návrh počítá i se systémem spoření a půjček na vzdělání. Za půjčky by přitom bankám ručil stát. Návrhy odmítl například akademický senát Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity v Brně, VŠCHT, ČVUT, Univerzity Palackého v Olomouci, Ostravské univerzity nebo vysokých škol v Liberci, Opavě, Českých Budějovicích, Pardubicích a Ústí nad Labem.

Související

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajské a senátní volby odstartovaly. O přízeň voličů se uchází tisíce kandidátů

V Česku dnes od 14:00 začaly volby krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy