Rasistická Sanitka 2? Nic takové, Rada ČT smetla stížnost ze stolu

Praha - Pokračování seriálu Sanitka, které natočil režisér Filip Renč, není rasistické. S tímto závěrem Rada ČT smetla stížnost diváků ze stolu.

Seriál Sanitka 2 vyvolal pohoršení u mnoha diváků a lidskoprávních organizací. V jednom díle totiž Rom podřízl svou přítelkyni, v dalším zase mladí Romové okradli nevidomou ženu. V jiném díle je zase jeden z lékařů pobodán Arabem, kterému se nelíbilo ošetření jeho manželky.

Klára Samková ho po zhlédnutí nazvala debilem, stejně tak si na zaujatost stěžoval redaktor Respektu Kamil Fila. Dokumentarista Lukáš Senft pak poslal stížnost na obsah seriálu stížnost Radě ČT. Podle jeho názoru je velmi negativně zkreslován obraz romské menšiny. Sám se jejím životem zabývá.

Rada ČT si vyžádala reakci Kavčích hor. Její části zveřejnil server lidovky.cz. "Dějové linie vycházejí ze současné reality. Náměty tvůrci konzultovali až do detailů s lidmi ze záchranné služby," uvedla ČT. Negativně rysy pak prý nese většina postav seriálu. Jako ukázku "hluboké lidské etiky" Romů uvádějí scénu, kde stařešina zbije ony mladíky, kteří okradli nevidomou ženu. Toto objasnění Radě stačilo a stížnost byla odmítnuta.

Související

Filip Renč, režisér filmu Lída Baarová.

Režisér Renč zklamaný z politiky: Zeman mě potrestal

Režisér Filip Renč během první prezidentské volby v roce 2013 podpořil Miloše Zemana, kterému natočil volební spot. Zeman jej později obdaroval státním vyznamenáním. Renč v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že jej tím spíše poškodil. Podle něj by státní vyznamenání za kultury neměl rozdávat. Režisér přizná, že se mu nelíbí proruská prezidentova politika a tvrdí, že v české politické scéně chybí hodnoty zesnulého prezidenta Václava Havla.

Více souvisejících

Filip Renč Česká televize

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy