Česko kašle na veterány: V cizině statečně bojují, po návratu je čeká šok

Brno - Když se řekně "veterán", většina z nás si vybaví vysloužilého vojáka ve vysokém věku. Jenže mezi námi žijí i novodobí hrdinové, kteří se vrátili z misí. Mnohdy nemají na růžích ustláno, veřejnost je vnímá jako žoldáky, co si šli vydělat do ciziny.

O tom, jak pomáhat bývalým účastníkům misí, dnes diskutovala v Brně stovka účastníků mezinárodního fóra k problematice mírových operací a péči o válečné veterány. Akci pořádalo sdružení Československý legionář, které spolupracuje s českou armádou a náměty z fóra jí předá.

"Návraty ze zahraničí bývají pro mnohé hořké. Nedostává se jim takového uznání od společnosti, jaké si zaslouží. Někteří lidé je považují za žoldáky, kteří si jeli do zahraničí vydělat peníze," řekl Karel Černoch, předseda sdružení Československý legionář. Potíže pak mají mnozí veteráni při návratu domů; některé trápí problémy v rodinách, jiné pronásledují špatné vzpomínky z válečných střetů. Ještě horší je to po odchodu z armády, kdy těžko hledají práci.

"Začlenění veteránů do přípravy vojáků do misí je polský model. Podle nás je užitečný. Již při odjezdu je nutné myslet na návrat," vysvětlil Černoch. Od polské armády může česká podle něj převzít i to, že do misí vysílá vojáky nejméně s šestiletou zkušeností. Jsou to tedy vyzrálí armádní profesionálové.

O válečné veterány v ČR pečuje kromě Československého legionáře také Československá obec legionářská (ČsOL) a Sdružení válečných veteránů.

V současné době má ČsOL téměř 4000 členů. Do svých řad přijímá příslušníky druhého zahr. odboje, kteří se nestali dosud členy ČsOL a také potomky po legionářích prvého a druhého odboje. Rovněž účastníky čsl. vojenských operací v rámci NATO a OSN, žáky vojenských škol, členy Klubů vojenské historie a každého, kdo má vztah k tradicím legií obou odbojů a je ochoten zapojit se aktivně do práce na plnění úkolů vyplývajících ze stanov a poslání ČsOL. Ti mladí jsou zárukou, že budou pokračovateli tradic legií, aby jejich památka nezahynula.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy