Uplatňování GDPR se v Česku zlepšilo, pokuty jsou nízké

Uplatňování Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) se po dvou letech sice výrazně zlepšilo, ale správné používání tohoto nařízení EU je pro firmy stále problém. Vysoké pokuty zatím podnikatelé v ČR nedostávají. Shodli se na tom experti oslovení ČTK. Nařízení vstoupilo v platnost přesně před dvěma lety.

GDPR (ochrana osobních údajů)
doporučujeme

Zavádění v praxi doprovázela téměř panika, ještě pár týdnů před jeho účinností na něj řada firem a podnikatelů nebyla dostatečně či vůbec připravena. "Situace se určitě zlepšila, ale stále se lze setkat s podnikateli, kteří GDPR ignorují nebo ho nepochopili, a uplatňují pouze některá pravidla pro zpracování osobních údajů. A to ještě špatně nebo nedostatečně," řekla ČTK advokátka společnosti Vilímková Dudák & Partners Klára Valentová.

Například plnění informační povinnosti vůči subjektům stále v praxi působí problémy. Informace jsou nepřehledné, dlouhé a nesrozumitelné, a navíc nejsou předávány včas a adresně. Firmy si často některá ustanovení GDPR vykládají špatně, tudíž nařízení porušují. "V podstatě jsem se ještě nesetkala s firmou, která by GDPR provedla zcela bezchybně. To je totiž v podstatě nesplnitelný úkol vzhledem k tomu, jak je nařízení obecné," dodala Valentová.

Z počátku se nejvíce řešily souhlasy se zpracováním osobních údajů, které se dodnes objevují v nesmyslných situacích a textacích. "Nadbytečnost souhlasů byla jednou z nejčastějších chyb," upozornil ředitel cloudových služeb společnosti Algotech Petr Loužecký. Informovanost se podle něj během dvou let hodně zlepšila, je již dost konkrétních případů pochybení, na kterých se firmy mohou poučit.

V praxi ale i po dvou letech zůstávají problémy především s poskytováním jasných informací o prováděném zpracování osobních údajů a uplatňováním dalších práv subjektů údajů. Například řada systémů stále neumí definitivní výmaz údajů tam, kde to GDPR vyžaduje.

"V praxi se také často setkávám s nelegálním sledováním zaměstnanců a nekontrolovatelným sdílením osobních údajů v rámci skupiny podniků, kdy osobní data končí tam, kde není jejich ochrana dostatečně regulována," doplnila Valentová.

Odborníci se shodují na tom, že si podnikatelé uvědomují důležitost osobních údajů a začali se při nakládání s nimi chovat zodpovědněji. "Firmy si uvědomují důležitost ochrany osobních údajů i díky medializaci kybernetických útoků, které často úniky údajů provází. Důležité je si přiznat, že GDPR nebyla jednorázová akce a ochranu údajů je třeba neustále rozvíjet a upravovat. Adaptace bude trvat ještě hodně let a bude se vyvíjet i s ohledem na nové technologie," podotkl Loužecký.

Podle expertů jsou velké rozdíly mezi velkými firmami a malými podnikateli. Velké firmy řeší GDPR zodpovědněji, především ty, které mají oddělení nebo osobu, která má ochranu osobních údajů jako součást pracovní náplně. Malí podnikatelé sice GDPR zaznamenali, ale velmi často ho ignorují. Nehrozí jim totiž tak vysoké pokuty jako velkým firmám.

Ačkoli GDPR umožňuje ukládat za jeho porušení velmi vysoké pokuty a v okolních státech již byly uloženy v miliardové výši, český Úřad pro ochranu osobních údajů zatím ukládá nízké pokuty, nejčastěji v řádu desítek tisíc, výjimečně v řádu stovek tisíc korun. A pokud kontrolovaná osoba sjedná rychle nápravu, úřad od uložení sankce často upouští.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Pedofilní učitel tance zemřel ve věznici Mírov, událost se vyšetřuje

10.07.2020 14:48 Učitel tance, který si odpykával devítiletý trest za pohlavní zneužívání dívek v pražských…

Děti zavřené v létě v autě mohou bez dozoru zemřít. Teplota kriticky…

10.07.2020 14:22 Každý rok se objeví několik případů, kdy musí policisté nebo hasiči zachraňovat děti z rozehřátých…

Matka nesouhlasí s trestem za vraždu dítěte v Brně, odvolala se

10.07.2020 13:20 Vraždu tříměsíčního dítěte v Brně, za kterou jeho matka dostala u Krajského soudu v Brně v polovině…

Město Varnsdorf nepostupovalo při provozu radarů dle zákona, konstatoval…

10.07.2020 12:55 Město Varnsdorf nepostupovalo při pronájmu radarů soukromé firmě podle zákona. Usnesení rady města,…

Související:

Právě se děje

Další zprávy