Agentura CzechTrade chce zřídit exportní inkubátory, bude pokračovat v digitalizaci

Státní agentura na podporu exportu CzechTrade hodlá s podporou ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v nadcházejících letech ve vybraných oblastech zřídit tzv. exportní inkubátory. Ty by měly tuzemských firmám pomoci s přizpůsobením se novému podnikatelskému prostředí.

Agentura chce pokračovat v digitalizaci a nabízet služby i za ztížených podmínek v souvislosti s protipandemickými opatřeními. Na tiskové konferenci pořádané s MPO to dnes řekl generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Exportní inkubátory budou podle Doležala podpůrným nástrojem pro české firmy ve složitých teritoriích, především zaoceánských. Z přípravné fáze se podle něj nyní přechází do realizace, a to i v případě podpory exportních aliancí. Ty by měly nabídnout kompletní řešení pro zahraniční trhy. Příkladem může být podle Doležala koncept Smart City, který zahrnuje velké množství dodavatelů a zapojeno je mnoho oborů.

V příštím roce chce dále CzechTrade obnovit činnost Design Centra. "To by mělo posunout český design zase o krůček dál směrem ke konkurenceschopnosti našich výrobků v zahraničí," uvedl Doležal.

Většinu služeb CzechTrade podle Doležala provozuje v současné době už on-line. "Krize nás hodně naučila v oblasti digitalizace," řekl. Za poslední půl rok agentura uspořádala 31 virtuálních seminářů. V tomto týdnu organizuje podruhé projekt E-Meet Export 2020. Zájemci budou s řediteli zahraničních kanceláří agentury řešit témata typu jak najít v zahraničí vhodného partnera, jakou zvolit formu vstupu na zahraniční trh nebo jaké jsou konkrétní příležitosti ve zvoleném oboru podnikání. Je naplánováno 544 konzultací, přihlásilo se 135 společností.

CzechTrade s ohledem na pandemii nabízí do března příštího roku bezplatně své služby. Exportní poradenství zdarma v 58 zemích světa mohou české společnosti využívat od 20. března. Agentura takto podle Doležala vyřídila 2100 zakázek pro téměř 1000 klientů, dodal.

Podle tzv. indexu exportu, který připravují Raiffeisenbank a Asociace exportérů, budou celoroční ztráty českého vývozu letos činit minimálně 299 miliard korun. Loni export dosáhl rekordních 4,57 bilionu korun.

Související

Karel Havlíček

Havlíček: K udržení českého exportu pomohou čtyři pilíře

K udržení výkonnosti českého exportu jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) čtyři pilíře. Patří mezi ně podpora zaměstnanosti, udržení bankovních půjček, podpora investic a jako střednědobý nástroj je nezbytné posilování výdajů do výzkumu, vývoje a inovací. Díky tomu je možné současnou krizi překonat a dokonce posílit pozici na zahraničních trzích.

Více souvisejících

CzechTrade firmy ministerstvo průmyslu Ekonomika digitalizace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy