Bankovní úvěry klesly v září o 120 miliard, Češi se nejčastěji zadlužují kvůli bydlení

Objem bankovních úvěrů v září 2020 dosáhl 6,07 bilionu korun, což představuje proti srpnu pokles o 120 miliard korun. Vklady se snížily na 5,355 bilionu korun ze srpnových 5,524 bilionu korun. Vyplývá to z dat České národní banky.

Domácnosti dlužily 1,828 bilionu korun, s měsíčním nárůstem o 11 miliard korun. Stále jasně dominují s podílem 77 procent úvěry na bydlení. Ty stouply meziměsíčně o 0,7 procenta na 1,403 bilionu korun, zatímco spotřebitelské úvěry se proti srpnu zvýšily o 0,2 procenta na 265 miliard korun. V případě domácností podíl úvěrů v selhání i v září setrval na 1,6 procenta, kde se drží od června.

U úvěrů v Česku působícím nefinančním podnikům zaregistrovala ČNB nárůst o 11 miliard korun na 1,162 bilionu korun. Podíl dlouhodobých úvěrů, používaných pro financování podnikových investic, klesl o bod na 56 procent. Procento úvěrů v selhání se stále drží blízko historických minim i přesto, že mírně vzrostlo na 3,2 procenta ze srpnových 3,1 procenta.

Vypovídací schopnost tohoto důležitého ukazatele (úvěry v selhání) poznamenají podle analytika asociace Miroslava Zámečníka poskytnuté odklady splátek podniků i domácnostem, ať již na základě dobrovolné dohody bank s klienty, anebo přímo ze zákona. Jeho účinnost vypršela ke konci října 2020.

Září přineslo další vzestup korunových úložek i depozit v cizí měně. To platí jak ve vztahu k nefinančním podnikům (o 17,8 miliardy na 1188,6 miliardy Kč), tak i domácnostem (o 20,7 miliardy na 2,733 bilionu Kč), a živnostníkům (o 2,5 miliardy na 161 miliard korun). Nadále se tak projevuje snaha o hromadění pohotových finančních rezerv, vyvolaná přetrvávající nejistotou ohledně ekonomického vývoje, dodal Zámečník.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB úvěry Dluhy domácností Ekonomika banky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy