Českému průmyslu se daří, po propadu opět roste. Jak je na tom stavebnictví?

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně rostla o 5,6 procenta po červnovém poklesu o šest procent. Letošní červenec měl ale o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně vyšší pouze o 0,1 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba aut a elektrických zařízení.

Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). "Produkce ve zpracovatelském průmyslu mírně rostla, nedařilo se tradičně těžbě. Z důvodů odstávek bylo vyrobeno méně elektřiny," uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba aut proti loňskému červenci rostla o 13,6 procenta, produkce elektrických zařízení byla vyšší o 5,6 procenta a v případě farmaceutických výrobků byl růst dokonce 22,1 procenta.

Nižší byla naopak výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 12 procent. Pětiprocentní meziroční pokles zaznamenala produkce nekovových minerálních výrobků a hůře než loni si vedlo i hutní zpracování kovů a slévárenství.

"Letní měsíce jsou v každém případě velmi zkreslené. Vývoj předstihových indikátorů a další pokles výroby v Německu pro český průmysl ukazuje na slabost do dalších měsíců," uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. V průměru za celý rok podle něj průmysl zřejmě vykáže jen slabý nárůst kolem jednoho procenta, což je ale s ohledem na pokles výroby v Německu a všeobecné problémy automobilového sektoru úspěch.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červenci meziročně vzrostly o devět procent. Hodnota nových zakázek byla vyšší o 10,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 9,2 procenta a tuzemské zakázky o 12,4 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně snížil o 0,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců vzrostla o 6,9 procenta.

Stavebnictví v červenci zrychlilo meziroční růst na 6,5 procenta z červnových 1,2 procenta. "Stavební produkce v červenci pokračovala v růstu zejména díky inženýrským stavbám. Dařilo se také zahájeným bytům v bytových domech, ale extrémní růst je zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou," uvedla říká Petra Cuřínová z ČSÚ.

Letošní červenec měl o dva pracovní dny více než loňský. Po očištění tak byla stavební produkce meziročně vyšší jen o 3,7 procenta.

Od začátku roku do konce července podle ČSÚ stavebnictví v souhrnu vzrostlo o 3,4 procenta. Táhne ho inženýrské stavitelství, které za pololetí stouplo meziročně o 6,6 procenta, zatímco pozemní stavitelství vzrostlo o 2,4 procenta.

V červenci se začalo stavět o 24,3 procenta více bytů než před rokem, v červnu zahájená bytová výstavba stoupla o 8,3 procenta. Letos v červenci se začalo stavět 3088 bytů. V rodinných domech počet zahájených staveb meziročně klesl o 0,2 procenta, v bytových domech vzrostl více než trojnásobně. Podle ČSÚ to bylo zčásti ovlivněno nízkou srovnávací základnou z minulého roku.

Dokončeno bylo v červenci o 2,3 procenta méně bytů než před rokem, v červnu tento počet meziročně téměř o třetinu vzrostl. Dokončených bytů bylo v červenci 3034, v rodinných domech počet meziročně klesl o 1,4 procenta, v bytových domech o 4,8 procenta.

Stavební úřady v červenci vydaly 7503 stavebních povolení, meziročně o 11,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 31,8 miliardy korun, což bylo o čtvrtinu více než před rokem.

Zaměstnanců ve stavebnictví v červenci mírně přibylo, počet se zvýšil meziročně o 0,9 procenta. Jejich výdělky v porovnání s loňským červencem stouply o 8,3 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl Stavebnictví Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy