Hospody zřejmě budou zavírat dřív. Kdy si objednáme poslední pivo? Svaz navrhl kompromis

Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00. Obdobně se vyjádřila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

O návrhu na zkrácení otevírací doby restaurací dnes mluvil novopečený ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Svaz také žádá ministerstvo, aby zveřejnilo data, že konkrétně hospody a restaurace, nikoliv kluby a noční bary, představují epidemiologické riziko.

Za první polovinu roku evidují podle Ferencové restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun. "I bez tohoto nového opatření zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun. Proto apelujeme na ministerstvo zdravotnictví, aby diskutovalo o připravovaných opatřeních se zástupci sektoru a pokusilo se najít kompromisní řešení, které zajistí ochranu obyvatel před dalším šířením nemoci covid-19 a současně umožní přežít podnikatelům v pohostinství letošní rok," dodala ředitelka. Uzavření restaurací až ve 23:00 by podle ní bylo tímto kompromisem.

Situace v gastronomii je po první vlně koronaviru podle AMSP kritická. "Pokud dojde k dalším výrazným omezením, reálně hrozí ukončení provozu až čtvrtiny gastronomických provozů a okamžité ohrožení desítek tisíc pracovních míst. Pokud by došlo k uzavření čtvrtiny podniků, přijde o práci až 40.000 zaměstnanců v gastronomii," uvedla asociace.

Záměr Prymuly nezavádět opatření handicapující českou ekonomiku vítá Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle jejího prezidenta Václava Stárka jsou v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti, a tedy minimalizována rizika už nyní. S omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Naopak skupina Ambiente se zkrácením otevírací doby souhlasí, hodiny do půlnoci jsou podle zakladatele sítě Tomáše Karpíška rizikové. Oba se shodují na tom, že je to lepší než zavřít přístup hostů do restaurací úplně, jako tomu bylo na jaře.

V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září. Prymula plánuje omezení na 22. hodinu, lidé podle něj ztratili ostražitost.

Provozovatelé stravovacích zařízení si podle Hospodářské komory (HK) zaslouží vysvětlení k dalšímu zkrácení provozní doby. Komora to uvedla v tiskové zprávě v reakci na plánované restrikce, které dnes oznámil Prymula. Vláda by podle Hospodářské komory měla opatřeními cílit na oblasti, kde se nákaza šíří nejrychleji. V posledních dnech ale naopak omezuje obory, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených, uvedla.

Prezident HK Vladimír Dlouhý v pondělí na tiskové konferenci řekl, že by vláda měla předložit jasný plán nařízení, ke kterým bude přistupovat v návaznosti na určitý počet denních přírůstků nákazy koronavirem. Podnikatelé jinak nemají dostatečný čas se novým nařízením přizpůsobit. Opatření by vláda měla zavádět podle Dlouhého raději pomaleji, ale zpětně je neměnit a nedělat výjimky.

Vláda by podle HK měla také vyhodnocovat, zda byla zavedená opatření účinná či nikoliv. "Opatření posledních dní často cílí na oblasti, ze kterých podle dat pochází jen minimální počet nakažených, zatímco na významné zdroje nákazy, jako jsou třeba kanceláře nebo školy, vláda reaguje jen pomalu," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident HK Tomáš Prouza.

Související

Více souvisejících

Restaurace Český svaz pivovarů a sladoven Pivo Roman Prymula (epidemiolog) Ekonomika Asociace malých a středních podniků a živnostníků ministerstvo zdravotnictví hospodářská komora

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 49 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy