Index: Průměrná sazba hypoték v červnu stoupla na 2,13 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu stoupla na 2,13 procenta z květnových 2,06 procenta. Sazba stoupla počtvrté v řadě, předtím 11 měsíců v řadě klesala. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Banky za první pololetí sjednaly 72.198 hypoték za rekordních 224 miliardy korun. V samotném červnu pak banky sjednaly 14.069 hypotečních úvěrů za 44,5 miliardy korun.

Během června zvýšily nabídkové sazby hypoték téměř všechny banky. "Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 procentního bodu vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu," uvedl hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Růst úrokových sazeb ale zatím hypoteční trh nezbrzdil. "Objem prodaných hypoték s hodnotou 44,47 miliardy korun je po letošním březnu druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu," upozornil Sýkora. V případě počtu sjednaných hypoték je červen podle něj třetím nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Prvenství zatím drží letošní březen s 14.401 hypotékou a druhé místo má listopad 2016, kdy si hypotéku sjednalo 14.386 lidí.

Za celé pololetí pak sjednaly banky hypotéky v podobném objemu jako v letech 2016 a 2017 za celý rok, kdy celkový objem překročil 225 miliard korun. "Vzhledem k tomu, že banky stále nestíhají vyřizovat žádosti o hypotéku, může již červenec potvrdit nový rekordní rok. Rekord zatím drží loňský rok, kdy banky poskytly hypotéky za více než 254 miliard korun. Bankám tak k pokoření ročního rekordu zbývá uzavřít hypoteční smlouvy již jen zhruba za 30 miliard korun," uvedl Sýkora. Podle něj by letos mohla padnout hranice 300 miliard korun sjednaných hypoték za rok.

Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru po květnovém poklesu v červnu opět vzrostla, a to na 3,16 milionu korun. Za posledních 12 měsíců se zvýšila o více než 400.000 korun.

Spoluzakladatel hypotečního on-line tržiště Zaloto Marek Kříž ČTK sdělil, že sjednávání hypoték se daří i na internetu. Zaloto podle něj zprostředkovalo od ledna do června letošního roku hypoteční úvěry za zhruba 20 miliard korun, meziročně o desetinu více. "Nejsilnějším měsícem byl jednoznačně leden, přičemž od března hypoteční poptávka pozvolna zpomaluje," uvedl.

 

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy