Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Naposledy v polovině ledna 2024 se mohli obyvatelé ČR z mediálního prostoru dozvědět, že i přes pokles cen nemovitostí zůstává Česko v Evropě jednou ze zemí, kde je pořízení vlastního bydlení nejméně dostupné. Nejhorší je prý v tuzemsku situace v hlavním městě a v Brně.

Česká televize navíc upozornila, že část mladých lidí přitom i kvůli vysokým cenám nemovitostí nedosáhne ani na dostatečnou částku hypotečního úvěru. Kvůli drahému bydlení tak lidé hledají alternativy, hlavně v okolí velkých měst.  

A jak ukazují i častá prohlášení realitních odborníků, nic moc neukazuje na to, že by se měla situace s bydlením v nejbližší budoucnosti nějak výrazně zlepšit, i když nějaký „posun“ prý zažijeme.

„Vzhledem k situaci v minulém roce, kdy vzrostla inflace, sazby hypoték a jejich přísnější podmínky pro získání, došlo k poklesu zájmu o koupi nemovitostí. Ceny tak klesaly a developeři brzdili, či zastavili výstavbu nových bytů. Tato situace se ke konci roku začala mírně zlepšovat,“ popsal situační stav českého realitního trhu pro server EuroZprávy.cz realitní makléř z Dumrealit.cz Jiří Šíma.  

Po snížení úrokových sazeb Českou národní bankou nabraly i ty hypoteční opačný směr než dosud a začaly mírně oslabovat. Realitní makléře tak mohlo potěšit, což i sami říkají, že tím stoupl zájem o koupi nových nemovitostí. Podle Jiřího Šímy právě u bytů je pak tento větší zájem o koupi znát.

„Nebylo to však jen v důsledku zlevnění a dostupnosti hypoték, poklesu cen energií, ale i proto, že poptávka převyšuje nabídku kvůli nízkému počtu nově postavených bytů,“ řekl serveru EuroZprávy.cz Šíma. Sám soudí, že letos dojde k mírnému oživení realitního trhu, zvláště ve velkých městech.  

Pro připomenutí, informace z veřejně dostupných zdrojů dávají třeba příklad o bytu 2+kk, který je mimochodem dle statistik, jedním z nejžádanějších typů zejména mezi mladými lidmi nebo páry, může být jeho cena dle zjištění České televize třeba v pražských Štěrboholech, těsně pod osmi miliony korun.

Není třeba snad ani říkat to, že zájemcům o nový byt, kteří nechtějí platit takové peníze, se pak nabízejí možnosti bydlet v nějakém bližším větším městě, nebo dojíždět z delší vzdálenosti. Faktem ale je, že systémově to nedostatek bytů ani jejich dostupnost neřeší  

Problémem totiž je, že na pořízení podobné nemovitosti je v Česku potřeba průměrně třináct hrubých ročních platů, což z tuzemska dělá druhou nejméně dostupnou zem pro koupi vlastního bydlení v celé Evropě. A to není rozhodně žádná dobrá zpráva.

Některé mediální zdroje, zaměřené na tématiku bydlení, proto upozorňují, že dostupnost bydlení v Česku údajně nezlepší nic jiného než změna poměru mezi vlastnickým a nájemním bydlením.

Ministerstvo pro místní rozvoj možná i kvůli tomu nedávno na síti X zveřejnilo zprávu, která říká, že „v rámci reformy Bydlení pro život chceme usnadnit mladým lidem vstup do samostatného života. Obcím pomůžeme s rekonstrukcí a výstavbou bytů. Z Národního plánu obnovy jsme na to zajistili 8,5 miliardy korun. Bytovou nouzi dětí zase může zmírnit návrh zákona o podpoře v bydlení, který jsme předložili vládě.“  

A i když každý může namítnout, že příznivých zpráv právě pro tuzemský realitní trh by mělo být rozhodně víc, ani ty shora popsané nemusejí mít dlouhou životnosti. Rychlejší výstavbu nových bytů či zmírňování výše úrokových sazeb totiž může podle ekonomů výrazně přibrzdit ekonomický vývoj v Německu, na kterém je závislá ekonomika ČR, nemluvě o vývoji válečných konfliktů ve světě či nákupní náladě, ovlivněné komplikacemi s dopravou zboží po zavedených cestách, které se snaží rozbít nejrůznější teroristické skupiny.

„Ta nákupní nálada nezáleží jen na cenách, ale také na celkovém pocitu pozitivního vývoje s ohledem na budoucnost. A to platí zvláště v realitách. Mohlo by se celkem rychle stát, že lidé budou s ohledem na případnou nejistotu své nákupy odkládat, přesto věřím, že v polovině roku 2024 by se realitní trh oživit mohl,“ uzavřel pro server EuroZprávy.cz Šíma.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Bydlení hypotéky Byty

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy