Inflace bude podle analytiků v nejbližší době nadále kolem tří procent

Meziroční inflace zůstane s největší pravděpodobností na hranici tří procent i v dalších měsících, vyplývá z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Přispět k tomu může podle některých ekonomů i uvolňování omezení v ekonomice a s tím spojené otevírání obchodů a restaurací.

Překonání tříprocentní hranice již v dubnu je podle ekonomů překvapivé, protože ke zdražení pohonných hmot a nízké srovnávací základně z loňska se přidalo mimo jiné i zdražení potravin. Navíc růst inflace není podle nich jen lokální záležitostí. Ceny rostou celosvětově mimo jiné kvůli výpadkům v dodavatelských řetězcích následkem pandemie, upozornili.

Meziroční inflace v dubnu stoupla na 3,1 procenta z březnových 2,3 procenta. Největší podíl na tom má hlavně zdražení pohonných hmot a tabákových výrobků. Oproti březnu stouply ceny v dubnu o 0,5 procenta.

"Je pravděpodobné, že se inflace v blízkosti trojky bude držet i nadále. Velkou neznámou je další vývoj cen ve službách, které po měsících začínají opět postupně fungovat," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Inflace by měla zůstat podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zvýšená i v květnu, poté by však měla začít opět zpomalovat. "Inflace v letošním roce zrychluje globálně, za čímž stojí řada faktorů, mnohé z nich jsou však spíše nabídkového charakteru a souvisí s výpadky v dodavatelských řetězcích následkem pandemie. Svou roli hraje také nízká srovnávací základna z minulého roku," uvedl.

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského se při pohledu na strukturu inflace ukazuje, že ekonomika zřejmě již pomalu začíná generovat i tlaky na růst cen, které souvisí s oživením spotřeby domácností a cenovou strategií obchodníků. "Potvrzení této domněnky může přijít už během května spolu s otevřením maloobchodních prodejen a případným uvolněním restrikcí u ubytovacích a restauračních zařízení," uvedl.

Dubnový nárůst celkové inflace byl sice podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče v případě české ekonomiky vyšší, než se čekalo, ještě dramatičtější vývoj je ale podle něj patrný v dalších středoevropských ekonomikách. "V letošním dubnu došlo napříč Evropou k výraznému zrychlení meziročního růstu cen pohonných hmot, což bylo dáno nízkou srovnávací základnou, kterou představoval vývoj těchto cen v dubnu loňského roku," upozornil . V Polsku meziroční inflace stoupla na 4,3 procenta a v Maďarsku na 5,1 procenta. "Celková inflace by se v případě české ekonomiky mohla v dalších měsících stabilizovat, zůstane však v oblasti tří procent a v samotném závěru letošního roku ještě zřejmě přechodně dále vzroste," dodal.

V nejbližších měsících je i podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka pravděpodobné, že se meziroční inflace bude i nadále pohybovat na hraně tří procent. "S otazníkem bude od května vývoj cen některých služeb a zboží po významném uvolnění protiepidemických opatření," upozornil.

„Potvrdilo se, že inflace bude letos postupně mířit přes tříprocentní hranici. Ještě výraznější bude v těch segmentech, které budou posledním rokem života s covidem zasaženy nejvíce, jako jsou cestovní ruch či pohostinství a ubytovací služby. Dokážu si představit, že v těchto odvětvích se nárůst cen může krátkodobě vyhoupnout i do dvojciferných čísel. S rostoucí inflací bude pokračovat tlak na pozvolné posilování koruny,“ uvedla partnerka PwC a expertka na měnovou politiku Olga Cilečková.

Podle ekonomky investiční skupiny LOGeco Jany Mückové bude inflace jeden z největších strašáků následujícího období. "Jsme totiž v opačné situaci, než tomu bylo u poslední finanční krize. Zatímco tehdy se začaly snižovat úroky a tisknout peníze až v reakci na pokles ekonomiky, tak nyní už je svět zasypaný penězi a úroky jsou dlouhodobě na nule. S rychlým návratem inflace pak zdraží úvěry a náklady dluhopisů, což bude opravdový test pro ekonomiku," uvedla.

Dnešní čísla podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy zvyšují pravděpodobnost, že ČNB by mohla už letos v srpnu zvýšit svoji základní úrokovou sazbu a že ji letos zvýší dost možná i dvakrát. "V příštím roce by ji mohla zvednout až čtyřikrát. Koncem roku 2022 by základní sazba mohla činit 1,5 procenta," uvedl.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 36 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy