Koruna po zvýšení sazeb trhá rekordy, je nejsilnější od října 2012

Koruna dnes po překvapivém zvýšení sazeb Českou národní bankou prudce posílila pod 25,00 Kč/EUR. Po čtvrthodině od oznámení rozhodnutí se obchodovala dokonce za 24,92 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera jde o nejsilnější hodnotu od října 2012.

V době oznámení o rozhodnutí ČNB ve 14:00 se česká měna obchodovala za 25,09 Kč/EUR. Po oznámení posílila nejprve těsně pod 25,00 Kč/EUR a poté až k 24,92 Kč/EUR, kde se držela i před 15:00. Středeční obchodování koruna uzavírala na 25,07 Kč/EUR, což byl nejlepší kurz od prosince 2012. Podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance ke středečnímu posílení přispěla pozitivní nálada na světových trzích i blížící se zasedání centrálních bankéřů.

Bankovní rada ČNB dnes poprvé od loňského května zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. ČNB zvýšila o čtvrt procentního bodu i lombardní sazbu, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, a diskontní sazbu. Důvody dnešního rozhodnutí představí guvernér ČNB Jiří Rusnok spolu s novou makroekonomickou prognózou na tiskové konferenci v 15:15.

Podle Seidlera ČNB trh překvapila. "Obavy z vyšší inflace a ztráty kredibility ČNB tak zvítězily nad obavami ze zpomalující domácí ekonomiky a dalšími zahraničními riziky," uvedl. Výše aktuální inflace nad třemi procenty je podle něj pro ČNB prohraná bitva a měnová politika se soustředí na inflaci v horizontu roku až roku a půl.

"ČNB vyhodnotila proinflační rizika přicházející z tuzemské ekonomiky jako závažnější než rizika protiinflační, přicházející ze zahraničí, včetně možného rozsáhlého šíření koronavirové nákazy," zmínil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Česká národní banka dnes nečekaně zvýšila klíčové úrokové sazby. Prodloužené jednání bylo zjevně bouřlivé, stejně jako reakce koruny - poprvé od října 2012 stojí euro méně než 25 korun. pic.twitter.com/4Vo0vDAIRg

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) February 6, 2020

Před zahájením intervencí ČNB v listopadu 2013 se koruna obchodovala zhruba za 25,80 Kč/EUR. Kurz koruny držela do dubna 2017 uměle na nízké úrovni kolem 27 korun, cílem bylo oslabit korunu kvůli hrozící deflaci. Po ukončení intervencí v dubnu 2017 začala česká měna znovu posilovat. Během loňského roku se obchodovala mezi 25,50 a 26 korunami za euro. Letos v polovině ledna zpevnila na úroveň několik haléřů nad 25 Kč/EUR, a byla tak nejsilnější od ukončení intervencí.

"Dnešní nečekané zvýšení úrokových sazeb ČNB není pozitivní zprávou pro dluhopisy, jejichž výnosy do splatnosti vzrostly a tím pádem ceny klesly," upozornil portfolio manažer NN Investment Partners Michal Špaček. Na druhou stranu tím podle něj krátkodobé výnosy vzrostly více než ty dlouhodobé. Zvláštní inverzní tvar české dluhopisové výnosové křivky, kdy dluhopisy s kratší splatností nesou vyšší úrok než dluhopisy s delší splatností, se tak ještě více prohloubil, dodal.

Související

Více souvisejících

CZK Ekonomika kurzy měn ČNB

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy