Meruněk v Evropě bude nejméně od roku 2003, ceny poletí vzhůru

Letošní sklizeň meruněk v Evropě bude především kvůli jarním mrazům nejnižší za posledních 17 let. Bude to znamenat jejich zdražení, a to i na pultech českých obchodů. V Itálii, která je největším pěstitelem meruněk v Evropě, by se sklizeň měla meziročně propadnout téměř o 60 procent na 136.000 tun. Mrazy zdecimovaly i úrodu meruněk v Česku. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Meruňky jsou podle něj prvním ovocným druhem, u kterého má Evropa hotový odhad sklizně. "V hlavních pěstitelských zemích by letos měla sklizeň meziročně klesnout o 37 procent na 402.000 tun z loňských 640.000 tun. V porovnání s pětiletým průměrem to představuje propad o 29 procent. Vedle Itálie budou mít pokles i Francie a Španělsko," řekl Ludvík. Kromě mrazů v některých oblastech výsadby poškodilo i krupobití.

"Meruňky tak budou letos zcela jistě za jinou cenu, než byli lidé v minulých letech zvyklí. Nedá se počítat s tím, že v marketech budou v akcích za 25 korun za kilogram," řekl Ludvík. Podle serveru kupi.cz nyní běžně stojí kilogram meruněk 82,30 koruny. V řetězcích Kaufland, Billa a Lidl se dnes podle jejich akčních letáků prodával kilogram meruněk za cenu od 55 do 80 korun.

V Česku letošní úrodu meruněk zničily mrazové vlny z března a dubna. Sklizeň by se mohla podle Ludvíkova odhadu pohybovat na úrovni 20 až 30 procent normální sklizně, což pro ovocnáře znamená ztráty na úrovni 50 milionů korun. Meruněk se loni i předloni v ČR sklidilo asi 2000 tun, což představuje na evropské produkci podíl 0,4 procenta.

Ceny meruněk na českém trhu se tak řídí cenami v Evropě. Ukázalo se to před několika lety, kdy v Česku meruňky pomrzly. Ovocnáři, kteří tehdy do jejich záchrany před mrazy investovali, stejně nic nevydělali. "Nakonec meruňky prodávali za 15 až 20 korun, protože z Itálie, kde byla nadprodukce, se sem vozili za 12 korun za kilogram," uvedl Ludvík.

Letošní mrazové vlny poškodily i další ovocné druhy, zejména peckoviny jako švestky, třešně a višně. Odhady vyčíslení škod z mrazů na ovoci by měli mít ovocnáři v červnu.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Ovoce zdražování zemědělci Ekonomika

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy