Na klima s rozumem. Dlouhý promluvil o výzvách pro budoucí vládu

Největší výzvou pro budoucí vládu v ekonomice je průsečík energetiky, evropské zelené dohody (Green Deal) a perspektivních průmyslových investic. V projevu při zahájení sněmu Hospodářské komory ČR (HK ČR) v Brně to dnes řekl její prezident Vladimír Dlouhý.

Nikdo podle něj nezpochybňuje nutnost reagovat na klimatickou změnu, zelená politika však musí zohledňovat specifické podmínky jednotlivých členských států a je potřeba zajistit dostatečné financování dekarbonizačního úsilí. Na klima s rozumem – to by mělo být základní heslo, uvedl Dlouhý.

Vidí tu několik klíčových problémů. "Prvním je stabilní energetická bilance státu, tedy energetická soběstačnost a bezpečnost. Druhým je zajistit dlouhodobě takové ceny energií, které nepodlomí konkurenceschopnost českého průmyslu. Třetí, patrně největší problém, představuje přístup ČR k plnění dekarbonizačních cílů zelené dohody, především pak k balíčku Fit for 55, který přenastaví pravidla emisního obchodování, rozšiřuje dekarbonizaci i na odvětví dopravy a budov a výrazně přitvrdil snížení emisí CO2 pro rok 2030," řekl Dlouhý.

Z pohledu konkrétních kroků musí podle něj budoucí vláda okamžitě pokračovat v tendru na postavení jaderného bloku v Dukovanech a zajistit odpovídající notifikace na evropské úrovni. "Otevřeným problémem je také přechodné období následujících deset až 20 let, kdy udržení soběstačnosti a stability vyžaduje přechod uhelných elektráren na plyn, restrukturalizace teplárenství a masivní investice do přenosové soustavy," uvedl prezident komory.

Rozhodujícím podle něj bude také, jak český průmysl využije zdroje Modernizačního fondu. "Jinými slovy jak vláda podpoří investice do moderních technologií, včetně těch, které se zelenou politikou souvisí. A nejde jen o evropské peníze, ale obecně o investiční klima v naší zemi," řekl Dlouhý. Zmínil také rostoucí cenu práce a s tím úzce související nedostatek kvalifikované pracovní síly, digitalizaci nebo problematiku vzdělávání. Skutečným, systémovým řešením je podle něj reforma vzdělávacího systému a užší spolupráce škol s podnikateli.

"Jsme velmi nespokojeni s přístupem ministerstva školství k problematice Národní soustavy kvalifikací, tedy k tomu, jaké kvalifikace má vzdělávací systém rozvíjet. Považujeme za absurdní, aby o těchto skutečnostech rozhodoval někdo jiný než podnikatelé a zaměstnavatelé. Představa, že nás úředníci maximálně přizvou a rozhodnou sami, je nepřijatelná, neboť jak o tom mohou rozhodovat lidé, kteří v životě ve sféře soukromého podnikání nepůsobili? Toto je oblast, kde budeme ve vyjednávání s budoucí vládou nesmlouvaví," dodal Dlouhý.

Související

Více souvisejících

Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) Vláda ČR hospodářská komora

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy