Neshody v Radě ČNB. Dva členové byli pro zvýšení úrokových sazeb

Pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovali na jednání bankovní rady České národní banky 18. prosince členové rady Vojtěch Benda a Tomáš Holub. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání rady. Zbylých pět členů rady hlasovalo pro ponechání úrokových sazeb beze změny.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na dvou procentech.

Benda a Holub hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb i na předchozím listopadovém jednání. I tehdy nechala rada sazby beze změny. Naposledy rada sazby zvýšila loni v květnu.

Během jednání podle záznamu několikrát zaznělo, že zvýšení úrokových sazeb by mohlo nyní představovat příliš velké riziko pro reálnou ekonomiku, a je tedy lepší je ponechat na tomto zasedání beze změny. To ovšem podle záznamu nevylučuje jejich případné zvýšení na některém z příštích jednání bankovní rady, pokud by se budoucí vývoj domácí ekonomiky ukázal jako pozitivní. "Podle jednoho člena bankovní rady není vyloučen pohyb sazeb oběma směry," uvádí dokument.

Na jednání podle záznamu bylo také opakovaně řečeno, že zvýšení úrokových sazeb by představovalo dodatečný náklad pro financování investic v průmyslu a mohlo by přispět k ekonomickému zpomalení.

"Celkové vyznění záznamu hodnotíme jako méně jestřábí, než byla poslední tisková konference guvernéra Jiřího Rusnoka po jednání bankovní rady. I proto počítáme se stabilitou úrokových sazeb jako hlavním scénářem pro tento rok," uvedl ekonom Komerční banky František Táborský. Inflace by podle něj měla v prvních měsících roku zůstat nad třemi procenty, což by však neměl být důvod pro zvýšení úrokových sazeb.

Růst inflace nad tři procenta v listopadu, tedy nad horní hranici tolerančního pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle ČNB, byl podle záznamu způsoben kolísavými položkami, zejména prudkým růstem cen potravin. Zároveň podle dokumentu zaznělo, že překročení hranice tří procent je minulou bitvou, kterou by již měnová politika neměla bojovat.

"Jeden člen bankovní rady zdůraznil, že ČNB cíluje dvouprocentní inflaci, nikoliv pásmo v rozmezí jeden až tři procenta a také že, pokud měnová politika nebude reagovat zpřísněním, hrozí, že ekonomika ztratí mechanismus, který by navrátil inflaci k cíli," uvádí záznam.

Nedávné posílení kurzu koruny pak podle záznamu pravděpodobně souvisí se snížením nejistot v globální ekonomice. "V této souvislosti není podle jednoho člena bankovní rady vyloučeno opětovné obnovení trendového posilování kurzu koruny," uvádí záznam.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB inflace Tomáš Holub Ekonomika Jiří Rusnok (guvernér ČNB)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy