O kolik poroste ekonomika ČR? Výbor vyhodnotil prognózu MF jako optimistickou

Aktuální dubnová makroekonomická predikce ministerstva financí je optimistická. Vyhodnotil to na svém pátečním zasedání Výbor pro rozpočtové prognózy. Zároveň ale upozornil, že analytický tým ministerstva financí veškeré údaje dostupné k datu uzávěrky prognózy vyhodnotil odpovědně a vytvořil z nich konsistentní scénář, který by se mohl za určitých podmínek naplnit. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní rozpočtové rady Janis Aliapulios.

MF v prognóze očekává letos kvůli dopadům šíření koronaviru pokles ekonomiky o 5,6 procenta. Příští rok by ale měla podle úřadu česká ekonomika vykázat růst o 3,1 procenta.

Pro vyhodnocení makroekonomické prognózy jako optimistické hlasovalo osm z devíti přítomných členů výboru. Jeden člen označil prognózu jako realistickou a jeden se jednání neúčastnil. Několik členů výboru podle stanoviska očekává horší vývoj než MF především v letošním roce, zatímco odhady pro rok 2021 je možné označit za realistické.

"Výbor zdůraznil, že si je vědom obtížné pozice tvůrců makroekonomických prognóz v současné mimořádné situaci, která je zatížena velkou nejistotou ohledně budoucího vývoje," uvádí stanovisko.

Zároveň členové výboru upozornili, že vzhledem k bezprecedentnímu tempu zhoršování vývoje a výhledů do budoucna v posledních dvou týdnech je značné riziko, že vytvořená prognóza předčasně zastarala. "Členové výboru očekávají odeznívání ekonomického šoku ve druhé polovině letošního roku, může ale jít o pomalejší proces, než s jakým prognóza ministerstva počítá," uvádí zpráva. Riziko se přitom podle ní týká nejen HDP, ale také ukazatelů trhu práce, které jsou důležité z hlediska příjmové strany rozpočtu.

Výbor dnes rovněž za optimistickou hlasy sedmi z devíti členů označil fiskální, tedy rozpočtovou, prognózu MF. Daňové příjmy státního rozpočtu totiž podle výboru budou v letech 2020 a 2021 nižší, než ve své prognóze ministerstvo financí očekává. Podle členů výboru ale není nesoulad mezi odhady příjmů státního rozpočtu a parametry makroekonomické prognózy.

Dále také výbor vyhodnotil zpětně do minulosti prognózy a výhledy, které MF vypracovalo pro odhad vývoje v roce 2019. Podle výboru úřad v celém tříletém období předvídaly skutečný makroekonomický vývoj s dostatečnou přesností.

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce. Výsledek posouzení je MF podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti povinno zohlednit při svých prognózách.

Výbor pro rozpočtové prognózy je desetičlenný a zasedají v něm přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. Předsedou výboru byl v dubnu 2018 jmenován analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek, místopředsedou výboru je hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy