Podnikatelé už mohou žádat o investiční úvěry z programu COVID III

Podnikatelé už mohou žádat o investiční úvěry z programu COVID III, dosud z něj mohli získat půjčky jen k úhradě provozních výdajů. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která za půjčky ručí, zveřejnila informace k rozšíření programu na svém webu.

Investiční úvěry mohou podnikatelé využít na nákup strojů, zařízení, technologií, licencí, výstavbu výrobních areálů, jejich rozšíření nebo rekonstrukci. Výše jistiny i úvěru závisí na velikosti firmy, záruku poskytuje stát prostřednictvím ČMZRB na šest let, u provozních půjček je tříletá. Podnikatelé mohou o půjčky žádat u svých bank. Konkrétní parametry investičních úvěrů stanovují do programu COVID III zapojené komerční banky a spořitelní družstva, kterých jsou dvě desítky.

Firmám do 250 pracovníků rozvojová banka poskytne záruku až do 90 procent jistiny úvěru, podniky s 250 až 500 zaměstnanci mohou získat záruku až do 80 procent jistiny úvěru. Maximální výše půjčky přitom v obou případech činí 50 milionů korun. "Pokud by firmy potřebovaly větší úvěr, tak je to v případě záruky COVID III Invest možné. Nicméně v takovém případě budeme ručit pouze do výše 50 procent jistiny úvěru, který pak ale může činit až 90 milionů korun," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek. Zájem o investiční úvěry z programu COVID III očekává spíše od větších společností než malých podnikatelů.

ČMZRB začne se zapojenými bankami podepisovat smlouvy, aby mohly poskytovat i investiční úvěry. Žádat o ně podnikatelé mohou už nyní. Podle prezidenta České bankovní asociace Tomáše Salomona jsou banky dobře připravené těmito půjčkami plány svých klientů podpořit a pomoci tak růstu české ekonomiky.

Firmy jsou podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) z konce května v investicích pro letošní rok zatím opatrné, 70 procent z nich se chce držet plánu ze začátku roku. Nejčastěji budou nakupovat nové výrobní technologie. Peníze hodlají vložit také do modernizace či rozšíření výrobních areálů, případně do výzkumu a vývoje.

S fungováním programu COVID III se počítá do konce letošního roku, banky v něm mohou poskytnout provozní a investiční úvěry v objemu až 500 miliard korun. Na provozní výdaje z něj mohou podnikatelé a firmy s až 500 zaměstnanci čerpat úvěry až do 50 milionů korun. Banky v něm k 31. květnu podle České národní banky schválily 5121 žádostí za přibližně 33,9 miliardy korun. Podnikatelé z programu zatím čerpali půjčky za zhruba 29 miliard korun. Přijato bylo 8573 žádostí v objemu asi 50,9 miliardy korun.

Související

Systém dotačního programu COVID

V COVID 2022 a Nepokryté náklady podnikatelé podali žádosti za 211,9 milionu

V programech COVID 2022 a COVID Nepokryté náklady podnikatelé podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které dotační tituly připravilo, zatím podali 489 žádostí o kompenzace kvůli koronaviru za zhruba 211,9 milionu korun. Dalších 1244 mají v systému rozpracovaných. Na dotaz ČTK to dnes za tiskové oddělení resortu uvedl Marek Vošahlík. O příspěvek na zaměstnance mohou podnikatelé v COVID 2022 žádat do 12. května, příjem žádostí do COVID Nepokryté náklady je otevřen do 17. května.

Více souvisejících

dotační program covid podnikatelé

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy