Prodloužení omezení? Vláda musí podnikatelům pomoci, tvrdí Asociace hotelů a restaurací

Prodloužení doby, po kterou musí být zavřené pro veřejnost stravovací zařízení, nechce Asociace hotelů a restaurací ČR hodnotit. Vláda ale musí více pomoci podnikatelům, řekl dnes ČTK prezident asociace Václav Stárek.

Není podle něj možné řešit nejdřív zdraví lidí a potom pomoc podnikům, musí se to udělat najednou. Informace, že například program COVID II nebude pro pražské podnikatele je znepokojující. Dále by se měla zvýšit podpora od státu na mzdu lidí v uzavřených provozech, navrhovaných 24.800 korun je podle něj nedostačující.

"Nechceme rozhodnutí vlády zpochybňovat a respektujeme jej," řekl o prodloužení doby ČTK Stárek. Stát by pak podle něj také měl odpustit lidem, kteří museli kvůli rozhodnutí vlády zavřít, odvody na sociální a zdravotní pojištění.

"Stát nastavil horní hranici na příspěvek platu zaměstnanců na 24.800 Kč. Kromě toho, že žádost o tento příspěvek je velmi byrokraticky složitá, tak to znamená, že abyste aspoň něco dostali, musíte zaměstnanci proplatit jeho plnou mzdu z předchozích měsíců a pak má stát 30 dní na to, aby vám část z toho nahradil. Pokud máte zaměstnance, který pobíral 50.000 Kč hrubého, musíte mu tuto částku vyplatit v plné výši a s trochou štěstí vám za měsíc stát přispěje 24.800 Kč, takže žádných 80 procent," okomentoval státní příspěvek spolumajitel pražského Pivovarského klubu Martin Dočkal. Navíc pokud si podnikatel zažádá o půjčku na zaplacení mezd, nedostane ani těchto necelých maximálních 25.000 korun na zaměstnance.

Program COVID by měl přinést bezúročné půjčky pro podnikatele, zatím ale na ně nedosáhnou pražské provozovny. "Nás půjčka jako taková nezachrání, když nevím, jestli to vůbec rozdýcháme," dodal pro ČTK Dočkal. Navíc jsou podle něj všechny žádosti extrémně administrativně náročné, podnikatelé, kteří nemají na mzdy, si pak platí účetní, aby zjistili co a jak vyplnit. Částečným řešením by podle něj byl slib, že i po skončení koronovirových omezení nebudou podnikatelé muset platit odvody stát, a to včetně daně z přidané hodnoty. "V tu chvíli mi stojí za to do té hospody zainvestovat vlastní peníze," uzavřel.

Jak uvedla asociace spolu se společností Economic Impact ve dřívější studii, v případě trvání současných vládních omezení do konce dubna, spotřeba cestovního ruchu, tedy poptávka návštěvníků, kteří tráví dovolenou v Česku, klesne o 142 miliard korun. Přímo bude ohroženo zhruba 173.000 plných pracovních úvazků. Pokud by omezení proti šíření nákazy pokračovala do konce června, propad bude o 202 miliard korun a ohroženo 246.000 pracovních míst.

Vláda dnes prodloužila do soboty 11. dubna zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Původně platil do středečních 06:00. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Související

Více souvisejících

Hotely Restaurace Asociace hotelů a restaurací ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy