Sdružení: Dopad dohody o brexitu nebude na české firmy dramatický

Dopady dohody o brexitu na české podniky budou, ale nebudou dramatické. Je třeba čekat další přemísťování investic, především výroby z Británie do Evropské unie. ČTK to řekl předseda Sdružení pro zahraniční investice (AFI) Kamil Blažek.

"Obchodní dohoda (mezi EU a Británií) je v první řadě nástrojem politickým, až pak ekonomickým. Proto její uzavření je důležité jako deklarace toho, že britská i unijní ekonomika spolu budou dále pokračovat 'v míru' a budou vždy hledat dohodu - ne vždy ji ale najdou. To je zásadní dobrá zpráva, kterou je třeba říkat hlasitě podnikům i investorům na obou stranách," uvedl Blažek.

Přesun výroby z Británie je podle něj šancí pro Česko. Je nutné ale zlepšit v ČR investiční prostředí, zvýšit investiční pobídky a zaměřit se na investice, které česká ekonomika více chce, například centra sdílených služeb. Bezbariérový styk v rámci EU má v nákladech, času, jednoduchosti i společných sdílených pravidlech svou přitažlivost, dodal.

České investice v Británii budou nadále dobře chráněny a není třeba se bát o to, že by nebyly v Británii vítány, uvedl dál Blažek. Co bude mnohem více potřeba, je zastupování českých zájmů v Británii na bilaterální úrovni. Česko by podle něj mělo zvolit individuální přístup a snažit se dostat do ČR britské firmy a britské zaměstnance.

I v případě dohody se dají podle Blažka čekat dopady do celní politiky, tedy zvýšení cel a nákladů na obchod, a tím zvýšení cen a průtahy s dovozem a vývozem. Rovněž pravděpodobně přijdou i jistá omezení sortimentu, u kterého se nevyplatí podstupovat administrativně náročnější procesy.

Střednědobě se dá čekat ústup od používání anglického práva v evropských obchodních vztazích, což je škoda, upozornil Blažek. Bude to ústup od větší jistoty, praktičnosti i transparentnosti anglického práva a rozhodování soudů, dodal.

EU a Británie uzavřely dohodu, která bude určovat jejich vztahy od ledna příštího roku, kdy skončí přechodné období po brexitu. Británie po referendu z roku 2016 a letech vnitřních politických bojů opustila EU letos 31. ledna. Členem evropského bloku a jeho předchůdců byla 47 let. Do konce letošního roku je ještě v takzvaném přechodném období. Vyjednaná dohoda bude určovat to, podle jakých pravidel se vztahy mezi ní a evropskou sedmadvacítkou budou řídit od 1. ledna 2021.

Související

Více souvisejících

Brexit firmy dovoz a vývoz Ekonomika Česká republika EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy