Stavební veletrhy skomírají: O účast má zájem jen 17 procent firem. Proč?

O účast na veletrzích má zájem 17 procent stavebních firem v Česku. Jako hlavní důvody malého zájmu zmiňují rozvoj internetu, špatnou propagaci oboru nebo nízkou účast veřejnosti. Největší zájem mají o veletrh For Arch. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CEEC Research mezi stovkou stavebních firem v Česku.

"V době masivního rozvoje internetu se veletrhy stávají především vhodnou formou pro setkání s těmi, s nimiž se chcete potkat osobně," uvedl předseda představenstva Trigema Building Petr Bělina.

Podle předsedy představenstva firmy Hochtief CZ Tomáše Korandy se význam tohoto typu prezentace dostal do pozadí. "Zejména velké firmy potřebují prezentaci v jiném prostředí, k jiným cílovým skupinám. Ale pokud jde o návštěvu stavebních veletrhů našimi zaměstnanci, určitě je v tom podporujeme, aby se seznamovali se současným trendem výstavby, novými materiály, stroji a postupy," doplnil.

Největší zájem mají stavební firmy o veletrh For Arch v pražských Letňanech. Následuje Stavební veletrh Brno. Menší zájem je o veletrhy Stavitel nebo Stavotech. Ze zahraničních zmínili mezinárodní veletrh Bauma v Německu.

"Mé zkušenosti ze stavebních veletrhů jsou z minulosti celkem dobré, ale v posledních letech v souvislosti s velkými nejistotami v oboru zájem vystavovatelů i návštěvníků hodně poklesl. Myslím, že například Stavební veletrh v Brně ještě nedosáhl úrovně a zájmu, kterému se těšil v posledních dekádách minulého století. Souvisí to s malou propagací odvětví," sdělil jednatel firmy Swietelsky stavební František Fryš.

Českému stavebnictví se momentálně daří, po vleklé krizi roste třetí rok za sebou. Za poslední dva roky vzrostly tržby domácích stavebních firem podle údajů Českého statistického úřadu téměř o pětinu. Letos do konce září růst činil 2,1 procenta.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví veletrhy firmy Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy