Studie: Vysoce atraktivní ženy vydělávají víc, hůř jsou na tom neurotičtí muži

Vysoce atraktivní ženy při stejném vzdělání a kompetenci vydělávají proti průměrné populaci žen zhruba o deset procent více. Naopak finanční ztráta za příliš nízkou atraktivitu u žen činí čtyři procenta mzdy. U mužů není přímý vliv atraktivity na příjem významný, ale zvýhodňuje je při získávání vyššího postavení.

Vyplývá to ze studie, kterou dnes představila socioložka Petra Anýžová na workshopu k výsledkům výzkumného projektu o trhu práce.

Atraktivnější lidé jsou podle psychologických průzkumů sebevědomější, výkonnější či emočně stabilnější a mají také lepší sociální a komunikační dovednosti, které pak uplatňují při vyjednávání o výši platu.

Mužům podle studie přináší nepatrný mzdový růst vyšší míra extraverze a otevřenosti. Naopak nižší plat až o devět procent proti průměru dostávají ti, co mají vyšší míru neuroticismu, jsou tedy náchylní k emocionální a celkové duševní nevyrovnanosti, zvýšené psychické tenzi, úzkostem a strachům.

U žen pak přináší platový růst vyšší míra svědomitosti. Vyšší míra extraverze či otevřenosti nebo přívětivosti plat žen mírně snižuje. "Trend naznačuje, že mužům se finančně nevyplácí vyšší míra ženských rysů a ženy znevýhodňují na trhu práce naopak mužské osobnostní rysy, což je v souladu i s výsledky jiných studií," uvedla Anýžová.

Vliv fyzické atraktivity na získání zaměstnání s vyšším sociálně-ekonomickým statusem je ale u mužů značný. V konkurenci o dobré zaměstnání tedy kromě kompetencí i vyšší míra atraktivity zvýhodňuje muže více než ženy, zatímco u příjmů je to naopak, upozornila Anýžová.

Naopak u žen roste sociálně-ekonomický status jejich zaměstnání úměrně s jejich sebevědomím i pracovní motivací. Čím více sebevědomé a motivované ženy jsou, tím vyššího zaměstnaneckého statusu při stejném vzdělání i kompetencích dosahují. Podobně působí u žen i jejich hodnotová otevřenost změně (kreativnost, svobodomyslnost, nezávislost a samostatnost), dodala socioložka.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy mzdy / platy Muži Krása zaměstnání Ekonomika psychologie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 42 minutami

před 42 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy