Tržby obchodníků v únoru zrychlily růst, projevily se obavy z covid-19

Meziroční růst tržeb obchodníků, kromě prodejů motorových vozidel, v únoru zrychlil na 7,4 procenta z lednových revidovaných pěti procent. Obava z koronavirové nákazy se v posledních únorových dnech projevila zvýšeným zájmem o některé druhy trvanlivých potravin a hygienického a drogistického zboží, uvedli statistici.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). "Meziroční růst maloobchodních tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem kalendářních dní v letošním roce. Tržby za prodej potravin vzrostly meziročně o 5,3 procenta, prodej nepotravinářského zboží se zvýšil o 10,5 procenta. Nejvíce vzrostly tržby internetových obchodů, vyšší tržby však vykázaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen," sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Letošní únor měl o jeden kalendářní den více než loňský, pracovních dní bylo stejně. Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy se meziročně zvýšily o 3,9 procenta. Meziměsíčně tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy v únoru stagnovaly.

Tržby v internetovém a zásilkovém prodeji vzrostly meziročně o 19,2 procenta. Dvojciferným tempem rostly také tržby za prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, výrobků pro domácnost a počítačového a komunikačního zařízení.

Zvýšený zájem o trvanlivé potraviny a drogerii na konci února potvrzují podle statistiků údaje z pokladních systémů nejvýznamnějších obchodních řetězců, které ČSÚ postupně získává.

V oblasti drogistického zboží se v únoru prodalo meziročně téměř o 30 % více rolí toaletního papíru, o čtvrtinu více kusů mýdla a zhruba trojnásobné množství rukavic do domácnosti.

— ČSÚ (@statistickyurad) April 7, 2020

"Z podrobných dat pokladních systémů obchodních řetězců můžeme vidět jasné rozdíly mezi letošním a loňským únorem. Nárůsty prodeje vyjádřené v kilogramech byly u mouky a luštěnin více než šedesátiprocentní, u rýže dokonce osmdesátiprocentní. Těstovin se prodalo zhruba o polovinu více než v předchozím roce," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Z drogistického zboží se v únoru prodalo meziročně téměř o 30 procent více rolí toaletního papíru, o čtvrtinu více kusů mýdla a zhruba trojnásobné množství rukavic do domácnosti, doplnil.

Obchodníci s motorovými vozidly zaznamenali v únoru další meziroční pokles. Celkově neočištěné tržby za prodej a opravy vozů klesly o 4,6 procenta. Podíl na tom měl hlavně prodej vozidel a náhradních dílů, u kterého tržby meziročně klesly o 5,3 procenta. Tržby za opravy motorových vozidel byly nižší o 1,5 procenta.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy