Vládní dluh v 1. čtvrtletí stoupl na téměř 1,9 bilionu korun

Vládní dluh České republiky stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o téměř 60 miliard na 1,8938 bilionu korun. Míra zadlužení ale klesla o 0,64 procentního bodu na 32,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh České republiky vzrostl o 155 miliard a míra zadlužení o 2,55 procentního bodu.

"V prvním čtvrtletí roku 2020 skončilo saldo hospodaření vládních institucí v deficitu 65,4 mld. Kč, který byl meziročně o 62,6 mld. Kč vyšší. Na vyšším deficitu se podílel pokles příjmů i rychlejší růst výdajů v důsledku mimořádných opatření," uvedl ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Petr Musil.

Celkové příjmy vládních institucí klesly v prvních třech měsících meziročně o 1,5 procenta. Nižší byly zejména vybrané daně. Daň z příjmu ve srovnání se stejným obdobím klesla o 6,1 procenta na 103,7 miliardy korun, daň z výroby a dovozu o 4,4 procenta na 146,5 miliardy korun.

Výdaje vládních institucí naopak vzrostly o 9,8 procenta. Mimo jiné se zvýšila i mezispotřeba zahrnující také nákupy zdravotnických pomůcek, a to o téměř 11 procent na 72,7 miliardy korun. Vyšší byly rovněž výdaje na hrubou tvorbu kapitálu, kapitálové transfery, dotace a sociální dávky.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.

Více souvisejících

dluhy Vláda ČR Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

před 28 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy