Zaměstnanost uměle udržuje vláda, už to ale nestačí, tvrdí experti. Počet lidí bez práce poroste

Lednový nárůst nezaměstnanosti je výraznější, než v lednu zpravidla bývá. Upozornili na to ekonomové oslovení ČTK. Navíc podle nich přichází za situace, kdy je zaměstnanost udržována uměle vládními programy. Ty přitom již přestávají stačit. Nezaměstnanost tak podle analytiků během roku může stoupnout až k šesti procentům.

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta z prosincových čtyř procent, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Úřadu práce ČR. V evidenci úřadů práce bylo 308.859 lidí, meziměsíčně o zhruba 17.000 více. Přibylo i volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 325.425, tedy o téměř 7000 více než na konci loňského roku.

"Byť je lednový nárůst nezaměstnanosti v tuzemsku běžným jevem, který souvisí s útlumem sezónních prací a ukončováním pracovně-právních vztahů k 31. prosinci, je letošní nárůst přece jen o něco varovnější. Nejen, že ty historicky běžné převyšuje svou razancí, ale hlavně přichází za situace, kdy velké množství pracovních pozic je uměle udržováno vládními programy," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Upozornil, že nárůst nezaměstnanosti doprovází i nárůst neobsazených pozic a vzniká tak nesoulad mezi potřebami pracovního trhu a strukturou uchazečů. Do léta Hradil očekává nárůst nezaměstnanosti až k 5,5 procenta.

"Dospěli jsme do momentu, kdy bude nezaměstnanost postupně narůstat. Firmám pomalu ale jistě dochází dech a podpůrné programy přestávají stačit. Lidé z postižených oborů budou jen složitě hledat uplatnění, řada podniků totiž už znovu neotevře," uvedl výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek.

I podle partnera poradenské společnosti Moore Czech Republic Radovana Hauka nezaměstnanost bude růst. "Dynamika růstu bude záviset na další přímé finanční podpoře firem ze strany státu. Ta v současné době v řadě odvětví zdaleka nepostačuje ke kompenzaci fixních provozních nákladů firem a přichází i s velkým zpožděním. Pokud se podpora nezvýší, firmy tak už zaměstnance nebudou schopny držet," uvedl. Zároveň podle něj nelze očekávat zásadní otevření ekonomiky do doby proočkování populace. "Odhadujeme proto, že se nezaměstnanost koncem roku vyšplhá až na šest procent," dodal.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že pandemie na trhu práce zasáhla více ženy než muže. "Klíčovým důvodem je, že pandemickou krizí je předně zasažen sektor služeb, v němž jsou ženy zastoupeny v porovnání se dalšími sektory typu průmyslu v srovnání s muži výrazněji," uvedl.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní práce zaměstnání

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy