PŮVODNÍ ZPRÁVA | Dodavatelé očekávají zlevnění elektřiny a plynu. Pro EuroZprávy.cz to potvrdilo pět společností

Pět poskytovatelů energie nezávisle na sobě pro EuroZprávy.cz potvrdilo, že se nechystají zdražovat elektrickou energii ani plyn. Některé z nich dokonce očekávají podstatné zlevnění. 

Jako první zlevňování oznámil mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka. „Určitě v tuto chvíli zvýšení cen pro koncové zákazníky nechystáme a ani o něm pro podzim a zimu neuvažujeme. Naopak jsme nedávno oznámili plošné zlevnění elektřiny i plynu pro všechny domácnosti, které nemají fixaci ceny,“ nastínil pro EuroZprávy.cz s tím, že jde asi o 700 tisíc odběrných míst a PRE elektřinu od září zlevní bezmála o 20 %, plyn o 16 %.

Promluvil také o nákupu elektřiny a plynu. Podle něj jde o dlouhodobý a poměrně složitý proces. „Dodavatelé nakupují energetické komodity postupně a s předstihem, často rok i více dopředu. Velkoobchodní ceny se tak v cenách pro koncové zákazníky projevují se zpožděním. V současné době se na ceně pro koncového zákazníka odráží nákupy realizované převážně v roce 2023,“ shrnul Hanzelka.

Dodal, že je situace na velkoobchodním trhu relativně stabilní. „Ceny jsou nižší než v letech 2022 a 2023. Případné výkyvy či kolísání cen má eliminovat právě strategie postupného nakupování komodit,“ poznamenal.

„Můžeme zákazníky ujistit, že dlouhodobě se pro ně snažíme vždy zajistit co nejlepší cenu, k čemuž využíváme sofistikované, ale zároveň i riziko redukující nákupní strategie,“ doplnil mluvčí PRE.

Informace o zlevnění energií potvrdil i mluvčí koncernu E.ON Roman Šperňák. „Už od října přistoupíme k plošnému snížení cen plynu pro naše stálé zákazníky bez fixovaných cen. Jedná se už o druhé plošné zlevnění plynu v tomto roce,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

První letošní zlevnění plynu proběhlo v květnu letošního roku. „Díky dvojímu zlevnění budou mít od října naši stálí zákazníci s nefixovanými cenami své ceny za dodávku elektrické energie nižší o 25 % oproti cenám, které měli na začátku roku,“ přiblížil Šperňák.

„Našim klientům nabízíme férové ceny a potvrzujeme to, že když nám to naše nákupní strategie a vývoj trhu dovolí, snažíme se zlevňovat. Za poslední dva roky už se bude jednat o čtvrté plošné snížení cen pro stálé klienty,“ dodal mluvčí E.ON.

Nižší ceny elektřiny si podle něj zákazníci mohou zajistit tak, že ze základních ceníků s nefixovanými cenami přejdou na fixované dvouleté produkty. „Tuhle možnost jim nabízíme už od června letošního roku, zatím ji využily desítky tisíc klientů a ti, kdo se k takovému kroku rozhodnou, tu možnost stále mají. Úspora jen na dodávce jedné MWh je přes 800 Kč oproti tomu, když jsou klienti na základních cenících na dobu neurčitou,“ upřesnil Šperňák.

Mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková pro EuroZprávy.cz informovala, že ČEZ zlevňoval v letošním roce už několikrát. „Fixované produkty již celkem třikrát, produkty na dobu neurčitou jsme snižovali naposledy v červnu (plyn) a v červenci (elektřina).  Celkem se toto poslední zlevnění týkalo 1,7 milionu zákazníků,“ popsala.

„Plyn na dobu neurčitou zlevnil od 1. června o přibližně 17 %. Elektřina pro nejběžnější sazbu D02 je od 1. července o více než 9 % levnější. I nadále se díváme na vývoj cen energií na velkoobchodních trzích, abychom jej případně mohli co nejrychleji promítnout do koncových cen pro naše zákazníky a v nejbližší době oznámíme ceny na rok 2025,“ shrnula Horáková.

Zmínila, že výhled u elektřiny i plynu na příští roky ukazuje stále na postupný pokles velkoobchodních cen. „Rychlost poklesu se ale oproti konci loňského a začátku letošního roku výrazně snížila, ceny neklesají tak rychle, jako dřív,“ uvedla.

Stejně jako mluvčí E.ON i Horáková doporučila fixaci. „Zákazníci, kteří preferují dlouhodobou stabilitu ceny, případně se obávají růstu cen energií do budoucna, mohou zvolit některou z našich fixací. Naopak zákazníci, kteří se neradi váží nebo předpokládají spíše pokles cen v blízké budoucnosti, preferují nefixované produkty,“ podotkla.

„Sezónní cenový růst energií obvyklý pro podzim a zimu je dán vyšší poptávkou a odráží se pouze ve spotových produktech. U spotu je tedy běžné, že zákazník platí v chladných měsících vyšší částky než během těch teplých. Na toto riziko zákazníky, kteří si spotový produkt chtějí sjednat, upozorňujeme,“ sdělila Horáková. Naopak běžné fixované i nefixované produkty jsou koncipovány tak, aby výkyv pokryly a zajistily stabilní cenu po celý rok.

Mluvčí společnosti innogy Pavel Grochál potvrdil snížení rovněž. „V innogy máme naopak pro naše zákazníky dobré zprávy. Připravujeme ještě letos zlevnění některých produktů a nové ceníky plynu i elektřiny s nižší cenou představíme ještě v průběhu podzimu,“ prohlásil pro EuroZprávy.cz.

Odpověď marketingového ředitele a člena představenstva Centropolu Jiřího Matouška, jestli společnost očekává zdražování, byla jednoznačná: „Jedním slovem, neočekáváme. Z pohledu českého trhu, kde je více jak 6 milionů odběrných míst (OPM) na elektřině a přibližně 2,7 miliony OPM na plynu, závěr roku mnoho nezmění,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

Podle něj je důležitý přístup dodavatelů k nákupům komodit. „Stabilní dodavatelé energií s konzervativní nákupní strategií, jako je i Centropol, nakupují pro své zákazníky s předstihem a průběžně. Jejich současné ceny jsou tedy výslednicí cen za postupné nákupy komodit za uplynulých 12 až 20 měsíců a jsou meziročně nižší,“ přiblížil.

„S ohledem na příznivé velkoobchodní ceny energií v březnu a dubnu si dokonce dovolujeme předpokládat, že zodpovědní dodavatelé v tomto období své nákupy urychlili a převážnou část spotřeby svých zákazníků tak již mají ke konci srpna nakoupenou,“ poznamenal Matoušek s tím, že co se bude dít teď, nebude mít velký vliv na klienty stabilních dodavatelů.

Zdůraznil také, že nelze vyloučit mimořádné události typu další eskalace konfliktu na Ukrajině nebo prodloužení plánovaného omezení dodávek plynu z Norska kvůli opravám.

Případný nárůst cen by se ale primárně netýkal stávajících klientů. „Energetický trh zůstává stále velmi citlivý a rychle reaguje na zdánlivě nepodstatné faktory či jen informace o nich. Případný růst cen by se ale nejprve promítl do ceníků pro nové zákazníky, kteří mění dodavatele,“ upřesnil marketingový ředitel Centropolu.

Nákupní ceny podle Matouška ovlivňují hlavně velkoobchodní ceny komodit při průběžných nákupech. „Další položky jsou například náklady na řízení bilance spotřeby, takzvanou odchylku či dokupování komodit na denním anebo vnitrodenním energetickém trhu, kterými vyrovnáváme a aktualizujeme souhrnné spotřební křivky našich klientů,“ uzavřel.

Související

Při výběru bydlení začínají lidé zohledňovat i energetickou úspornost. Původní zpráva

Nový trend v bydlení nabírá na popularitě. Je ale třeba zvážit mnoho faktorů, upozorňují experti

Pasivní a energeticky úsporné domy se stávají stále populárnějšími, a to i přes vyšší počáteční investice. Banky jako Raiffeisenbank a ČSOB dle svých slov nabízejí řadu výhod, které motivují k investicím do udržitelných staveb, jež přinášejí dlouhodobé úspory, zlepšují komfort bydlení a přispívají k ochraně životního prostředí. 
Jaderná elektrárna Dukovany

Dva nové bloky jaderné elektrárny Dukovany postaví Korejci, rozhodla vláda

Dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power Company (KHNP). O preferovaném dodavateli strategického projektu rozhodla vláda na středečním zasedání. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu v tiskové zprávě. Česko si od projektu slibuje, že zemi zajistí energetickou bezpečnost a soběstačnost na několik desetiletí dopředu. 

Více souvisejících

Energetika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy