Důvěra investorů v německou ekonomiku překvapivě vzrostla, index je nejvyšší od ledna 2004

Důvěra investorů a analytiků v budoucí vývoj německé ekonomiky v srpnu překvapivě vzrostla. Její index se tak dostal na nejvyšší úroveň od ledna 2004. Vyplývá to podle agentury DPA z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnil institut ZEW.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a také největším obchodním partnerem České republiky.

Index důvěry stoupl na 71,5 bodu z červencových 59,3 bodu.

Die #ZEWKonjunkturerwartungen steigen deutlich auf 71,5 Punkte an. „Die Hoffnung auf eine schnelle Konjunkturbelebung ist wieder größer geworden, die Lageeinschätzung verbessert sich bisher allerdings nur schleppend“, sagt #ZEW-Präsident @AchimWambach https://t.co/DyM2V7TN5w pic.twitter.com/FtoXkwhFQV

— ZEW (@ZEW) August 11, 2020

Ekonomové přitom v anketě agentury Reuters jeho srpnovou hodnotu odhadovali pouze na 58 bodů. Index hodnotící současné podmínky se nicméně snížil o 0,4 bodu na minus 81,3 bodu.

"Naděje na rychlé hospodářské oživení pokračovaly v růstu, hodnocení současné situace se však zlepšuje pouze pomalu," uvedl prezident institutu ZEW Achim Wambach.

Ve druhém čtvrtletí se německá ekonomika kvůli koronavirové krizi propadla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,1 procenta. Zaznamenala tak nejvýraznější pokles od roku 1970, kdy se začaly čtvrtletní údaje sledovat.

Související

EUR - evropská měna

Brexit může být komplikací i pro část investorů z EU

Konec přechodného období a definitivní odchod Británie z jednotného unijního trhu znamená komplikace i pro část klientů makléřských firem. Jde o ty, kteří žijí v některé z členských zemí Evropské unie, ale dosud využívali služeb makléřských firem sídlících na britských ostrovech. Ať už jejich makléř přesídlí do EU, anebo si klienti zvolí jiného makléře v EU již sídlícího, pro tyto klienty to může znamenat méně příznivou ochranu investic.

Více souvisejících

investoři Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy