Maďarsko se plánuje stát členem Euroasijské rozvojové banky

Maďarsko se plánuje stát členem Euroasijské rozvojové banky (EDB). Na facebooku to dnes napsal maďarský ministr zahraniční Péter Szijjártó, který je na návštěvě Kazachstánu. Země by se tak stala prvním členským státem Evropské unie, který by se připojil k této organizaci, která sídlí v Moskvě a kterou tvoří Rusko s dalšími pěti bývalými státy Sovětského svazu.

Podle ministra tak Budapešť získá nové zdroje financování pro aktivity svých firem v Asii. Krok je součástí snahy vlády Viktora Orbána posílit východní vazby a vztahy s Čínou, uvedla agentura Reuters.

EDB založilo v roce 2006 Rusko a Kazachstán. Banka si klade za cíl podporovat v členských zemích ekonomický růst, upevňovat mezi nimi obchodní vazby a podporovat euroasijskou integraci prostřednictvím investic.

"Záměrem toho (připojení k EDB) je otevřít nové možnosti financování pro maďarské firmy a pomoci jim být ještě úspěšnější na euroasijských trzích," řekl Szijjártó. Dodal také, že maďarská státní banka Eximbank zřídí úvěrový rámec ve výši 170 milionů dolarů (3,8 miliardy Kč) na posílení obchodních vztahů s Kazachstánem.

Maďarsko už je členem Mezinárodní investiční banky (MIB), kterou také vede Rusko a kterou založily někdejší socialistické státy. Členem této instituce je i Česká republika, která ale zvažuje, že z ní vystoupí. Podle kritiků je banka jedním z nástrojů k prosazování ruských zájmů. Hlavní sídlo banky se v roce 2019 přesunulo z Moskvy do Budapešti, což vyvolalo kritiku západních spojenců Maďarska.

Maďarsko posiluje také vztahy s Čínou, která buduje železniční spojení mezi Budapeští a Bělehradem. Stavba je součástí čínského projektu One Belt One Road (nová Hedvábná stezka), který má čínským firmám otevřít nové zahraniční trhy.

Peking také plánuje otevřít v maďarské metropoli velký univerzitní kampus, který by se stal první unijní pobočkou univerzity Fudan, která má sídlo v Šanghaji. Agentura Reuters uvádí s odkazem na maďarský investigativní web Direkt36, že Čína kampus bude financovat úvěrem za více než 450 miliard forintů (32,4 miliardy Kč). Maďarsko přispěje 100 miliardami forintů, uvádí Direkt36 a dodává, že náklady na kampus budou vyšší než celková roční částka, jakou vláda v roce 2019 poskytla vysokým školám. Maďarsko v minulosti přimělo k odchodu z Budapešti do Vídně mezinárodní univerzitu, kterou založil miliardář a filantrop maďarského původu George Soros.

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Maďarsko Asijská rozvojová banka (ADB)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy