Podpora ekonomiky v eurozóně bude nutná i celý příští rok, Brusel vydal balíček doporučení

Země Evropské unie, které používají společnou měnu, by měly aktivitu hospodářství tvrdě zasaženého koronavirovými omezeními podporovat i v příštím roce. Ekonomické stimuly by měly být přesně cílené a jen dočasné, aby se státy po odeznění krize vrátily k dodržování dočasně pozastavených rozpočtových a dluhových pravidel.

V rámci balíčku pravidelných podzimních hospodářských doporučení k tomu dnes vyzvala Evropská komise (EK). Několik zemí eurozóny včetně Slovenska také upozornila, že v jejich rozpočtových plánech na příští rok jsou potenciálně problematická časově neomezená opatření.

"V souvislosti s přerušeným oživením a velmi vysokou mírou nejistoty musejí vlády i nadále přijímat opatření k řešení krize a oživení podporovat," konstatoval dnes eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

The euro area recommendation calls on euro area countries to make sure that their fiscal policies remain supportive in 2021.It encourages Member States to implement priority reforms and investments that are consistent with the green and digital transitions.#EuropeanSemester pic.twitter.com/eU15Havgv5

— European Commission ?? (@EU_Commission) November 18, 2020

Doporučení vycházejí z podzimní prognózy, v níž komise odhadla letošní propad hrubého domácího produktu (HDP) zemí EU na rekordních 7,4 procenta. Hospodářské oživení v příštím roce by mělo být podle předpovědi ze začátku listopadu kvůli současné druhé vlně nákazy pomalejší, než komise čekala původně.

Unijní exekutiva proto dnes konstatovala, že s ohledem na zatím nevyčíslené dopady aktuálních omezení ekonomiky i nejistý vývoj nákazy v příštích měsících by "fiskální politika měla být nadále podpůrná v celém roce 2021". Země by měly ekonomické stimuly přijímat "včas, cíleně a dočasně", uvedla komise.

Eurokomisaři zároveň zdůraznili, že ani v době ovlivněné pandemií by vlády neměly zapomínat na klimaticky šetrnou politiku. Nasměrovat hospodářství k udržitelnějšímu provozu může podle doporučení Bruselu například širší zavádění ekologických daní či zpoplatňování vedlejších dopadů průmyslu.

Komise také zhodnotila rozpočtové plány všech 19 států eurozóny na příští rok. Všechny jsou podle ní v souladu s dřívějšími letošními doporučeními, která zohlednila dopady pandemie. Francii, Itálii, Slovensko a Litvu ale komise upozornila, že některá navrhovaná opatření nejsou dočasná a nejsou vyvážena kompenzačními kroky. Státy by proto měly pravidelně hodnotit účinnost a nezbytnost ekonomických stimulů a být připraveny je pružně přizpůsobit vývoji hospodářství, dodala komise.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna evropská komise Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy