Prodej nových aut v EU roste, jedničkou na trhu je Volkswagen

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v listopadu meziročně zvýšil o 4,9 procenta na 1,18 milionu vozů, stoupá už třetí měsíc za sebou. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za růstem prodeje stojí zejména skutečnost, že loni v listopadu prodej výrazně klesl kvůli komplikacím v souvislosti s přechodem na nová pravidla pro testování emisí.

S výjimkou Británie, kde prodej nových osobních aut o 1,3 procenta klesl, zaznamenaly nárůst prodeje všechny velké evropské trhy. V Německu růst činil 9,7 procenta, ve Španělsku 2,3 procenta, v Itálii 2,2 procenta a ve Francii 0,7 procenta.

V České republice prodej nových aut v listopadu meziročně vzrostl o 4,6 na 20.163. Od ledna do listopadu ale prodej meziročně o 6,3 procenta klesl a činil 231.208 vozů.

Fact: 11.4% of EU manufacturing #employment is in the #automotive sector, representing 3.5 million #jobs ?‍? pic.twitter.com/i4RpyyY5zF

— ACEA (@ACEA_eu) December 17, 2019

V celé Evropské unii prodej nových aut od ledna do listopadu klesl meziročně o 0,3 procenta na 14,12 milionu. Díky příznivým výsledkům za uplynulé tři měsíce se téměř vrátil na úroveň ve stejném období předchozího roku. Na pěti velkých evropských trzích prodej klesal, zejména ve Španělsku (o 5,7 procenta) a v Británii (o 2,7 procenta). Jediným velkým trhem v EU, který od ledna do listopadu vykazuje růst, je Německo, a to o 3,9 procenta.

Pozici jedničky na evropském trhu si nadále drží skupina Volkswagen, která v listopadu zvýšila prodej meziročně o 13,4 procenta na 301.524 aut. Podíl Volkswagenu na trhu pak činil 25,6 procenta. Součástí Volkswagenu je i česká Škoda Auto, které v listopadu klesl prodej o 1,2 procenta na 58.847 vozů. Škoda měla na trhu EU v listopadu pětiprocentní podíl.

Související

Více souvisejících

prodej aut EU (Evropská unie) volkswagen Škoda Ekonomika automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy