Průmysl v Německu před vypuknutím pandemie rostl, nyní se čeká masivní propad

Průmyslová výroba v Německu v únoru před vypuknutím pandemie způsobené koronavirem nečekaně vzrostla, a to o 0,3 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. V příštích třech měsících už ji ale pravděpodobně čeká propad. Index očekávání pro výrobu, který sestavuje ekonomický institut Ifo, se totiž propadl nejníže od začátku měření v roce 1991.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že německá průmyslová výroba vykáže za únor pokles o 0,9 procenta. Podle statistiků se ale vyrobilo o 1,8 procenta více spotřebního zboží, ačkoli výroba kapitálového zboží o 0,3 procenta klesla.

Dílčí index Ifo, který měří očekávání budoucího vývoje průmyslové výroby, v březnu klesl na minus 20,8 bodu z únorových plus dvou bodů. Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho je i toto číslo příliš optimistické, protože jeho organizace obdržela většinu odpovědí do poloviny března. V období finanční krize se index Ifo propadl nejvíce v listopadu 2008, ale i tehdy to bylo pouze o 13,3 bodu.

Deutsche #Industrieproduktion wird massiv sinken - ifo-Index der Produktionserwartungen ist im März von +2,0 auf -20,8 Punkte abgestürzt. ?? https://t.co/kFocQRIF23

— ifo Institut (@ifo_Institut) April 7, 2020

V Německu jsou podobně jako v jiných zemích teď zavřené továrny, obchody a další podniky, aby se zabránilo šíření koronaviru. S poklesem nejen průmyslové výroby, ale celé německé ekonomiky počítá i německé ministerstvo hospodářství a většina ekonomů.

"Průmyslová produkce zaznamená v březnu a v průměru za druhé čtvrtletí výrazný propad," uvedlo ministerstvo. Dodalo, že náhlé zotavení průmyslu přišlo po dvouleté fázi útlumu.

Objem průmyslových zakázek v únoru podle pondělní zprávy klesl o 1,4 procenta, především kvůli prudkému poklesu zahraniční poptávky. Ministerstvo hospodářství očekává výrazný pokles objednávek v březnu a v dubnu, prudký pokles produkce pak v prvním a ve druhém čtvrtletí.

Související

Německo, ilustrační foto

Němci se bojí ruské špionáže. Myslí si, že na ni nejsou připraveni

Podle průzkumu berlínské společnosti Infratest dimap pro vysílací síť ARD, který zveřejnila agentura DPA, je většina Němců znepokojena stále častějšími operacemi ruské tajné služby namířenými proti Německu. Zároveň se obávají nedostatečné připravenosti země na tyto špionážní pokusy.

Více souvisejících

Německo Průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 59 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy