Slovensko kritizuje dohodu EU s jihoamerickými zeměmi

Slovensko se dnes přidalo k několika členským zemím Evropské unie, které pohrozily odmítnutím dohody o volném obchodu mezi EU a skupinou jihoamerických zemí Mercosur.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná uvedla, že je připravena v Radě EU pro zemědělství a rybolov blokovat uzavření dohody. Důvodem jsou podle slovenského ministerstva dřívější aféry s potravinami v regionu, dále nízké standardy u kvality a bezpečnosti potravin a zejména devastace amazonského pralesa.

"To, jak se v poslední době chová Brazílie k amazonskému pralesu, je neakceptovatelné. Evropská unie musí využít všech dostupných forem, jak donutit Brazílii ke změně přístupu. Měli bychom přestat dovážet zemědělské produkty a potraviny, které se vyrábějí při nerespektování evropských ekologických standardů a méně přísných životních podmínek chovu zvířat," uvedla v tiskové zprávě Matečná.

Slovenská ministryně připomněla, že Brazílie v roce 2017 čelila aféře ohledně zkaženého kuřecího masa, která se dotkla rovněž spotřebitelů v EU. Slovensko tehdy dovoz brazilského masa zakázalo.

EU podle Matečné vytváří nekalou konkurenci farmářům z členských států evropského bloku, když uzavírá smlouvy se zeměmi, jež nerespektují požadavky na ochranu životního prostředí, zatímco od evropských farmářů požaduje dodržování různých předpisů.

Postoj brazilské vlády k lesním požárům v Amazonii vyvolal diplomatickou roztržku s Francií. Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden odmítl ratifikaci dohody o volném obchodu mezi EU a zeměmi Mercosur, tedy s Argentinou, Brazílií, Paraguayí a Uruguayí. Stejnou hrozbu adresovalo Brazílii Irsko. Finsko zase navrhlo unii zvážit zákaz dovozu hovězího z Brazílie.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro tento týden řekl, že jeho země nepřijme nabídku finanční pomoci od zemí skupiny G7 na boj s amazonskými lesními požáry, dokud se Macron neomluví za údajné urážky vůči němu. Macron brazilského prezidenta obvinil, že lhal, když v červnu slíbil, že bude bojovat s klimatickými změnami. V pondělí vyjádřil naději, že bude mít Brazílie brzy nového prezidenta, který bude kompetentní.

Související

Více souvisejících

Slovensko EU (Evropská unie) afrika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

před 31 minutami

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy