Příběh kávy Ebenica: Radost z dobrodružství a skvělé chuti

PR článek - Milujete kávu? Pak určitě víte, že pro skvělou a čerstvou rozhodně nepůjdete do supermarketu. Stejně tak jako kvalitní víno jdete hledat k vinaři a dobré pivo zase do lokálního pivovaru, podobně i kvalitní kávu budete spíše hledat v místní pražírně.

Káva z pražírny má totiž kromě kvality a čerstvosti vždy i svůj vlastní příběh. A tak je tomu i u kávy Ebenica – značce z malokarpatského regiónu, která praží výběrovou kávu již více než 10 let. Díky oceněním v soutěžích Coffee Review a Great Taste se stala jednou z nejznámějších značek a nejlepších káv na slovenském, a nyní i na českém trhu. To už ale předbíháme. Podívejme se na příběh této společnosti od úplného začátku.

Jak se zrodila výběrová káva Ebenica?

Marek Fajčík, majitel a zakladatel společnosti Ebenica, odjakživa hledal kvalitu – v práci, ale taky v jídle. Jelikož pracovně hodně cestoval, měl možnost porovnávat kvalitu jídel a nápojů s těmi, které měl doma. Kupodivu zjistil, že i káva, kterou miloval, chutnala za hranicemi vždy lépe. A proto v hledání té nejlepší kávy padlo rozhodnutí: zkusit štěstí s vlastní značkou kávy. A tak se zrodila Ebenica.

První pražené kávové směsi testovali přímo na zákaznících jejich malé kavárničky. Právě zpětná vazba prvních zákazníků dala Markovi Fajčíkovi jasný signál, že jde dobrým směrem. A tak se ze čtyř stolů a malého skladu postupně stala rodinná pražírna kávy. Když pak své nadšení a síly spojily s holandskou značkou Giesen, bylo jasné, že už není cesty zpět. Na tomto profesionálním, 800 kilogramů vážícím pražícím stroji začali pražit své první jednoodrůdové kávy. Tento rok k malému stroji přibyl další, mnohem větší stroj Giesen W45A, který dokáže v rámci jednoho cyklu upražit až 45 kilogramů kávy.

Kvalitní káva je garancí požitku

Dokonalý požitek z kávy je to, co všichni hledáme. Při pití kávy potřebujeme cítit její krásnou vůni a chuť, která by měla být maximálně jemná, no zároveň i dostatečně výrazná a intenzivní. Na jakékoli pálení žáhy, bolesti břicha a jiné nepříjemnosti zapomeňte. U čerstvě pražené kávy Ebenica nic takového nehrozí. Důkazem jsou ostatně i mnohá ocenění, jež tato značka získala.

Oceněné kávy v mezinárodních soutěžích

Po prvním úspěchu v roce 2013, kdy byli čtyři kávy Ebenica vysoce ohodnocené v soutěži Coffee Review, následoval v roce 2019 další úspěch. V mezinárodní gastro soutěži Great Taste získali tři kávy Ebenica zlatou hvězdičku, což je ekvivalent bronzové medaile, která se uděluje vynikajícím produktem s fantastickou chutí. Jelikož toho roku soutěžilo celkově až 12 772 produktů z více než 100 zemí, je to pro malou pražírnu z malokarpatského regionu další krásny úspěch. V kategorii espresso byly oceněny kávy Harmonelle, Gurmano a Brasil Santo Antônio, které spolu s dalšími výběrovými kávami najdete na jejich eshopu www.ebenica.cz.

Související

Káva, ilustrační fotografie.

Kavárny. Místa setkávání nad šálkem lahodného nápoje i kulturního života

První říjnový den je Mezinárodním dnem kávy. Ta u nás nabyla na oblibě v průběhu 18. století, kdy začaly vznikat i první kavárny. Kavárna, to bylo vždy specifické místo, kde se lidé scházeli a nad šálkem lahodného nápoje řešili soukromé, rodinné i politické či obchodní záležitosti. Rozvíjel se zde také kulturní život.
káva

Z kávy se stává luxusní zboží. Její cena roste

Začínat ráno šálkem kávy se čím dál více prodražuje. V srpnu káva v zemích EU meziročně zdražila o 16,9 procenta, uvedl dnes ve zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Skokově se zvýšila i cena cukru a mléka.

Více souvisejících

káva pr článek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy