Poláci postaví nové megaletiště za 30 miliard eur

Polsko plánuje výstavbu nového centrálního letiště poblíž Varšavy. Do provozu by měla být uvedena v roce 2032 a ročně obslouží až 34 milionů cestujících, uvedl ve středu polský premiér Donald Tusk. 

Centrální dopravní uzel (CKP) byl klíčovým infrastrukturním projektem předchozí vlády pod vedením strany Právo a spravedlnost (PiS), který zahrnoval plán na výstavbu megaletiště mezi Varšavou a Lodží za miliardy zlotých. Současná vláda vedená Donaldem Tuskem původní plány na tento projekt odložila kvůli rostoucím nárokům a rozpočtovým úvahám, které vyžadují provedení auditu a reevaluaci. Uvedl server TVP World

Tusk byl kritizován za zpomalení rozvoje Polska, zvláště poté, co se objevily zprávy, že jeho vláda úplně zastavila tento projekt. V sobotu premiér odpověděl svým kritikům prostřednictvím platformy X.

Nyní je vše jinak a nové plány počítají s náklady na vybudování letiště a rozšíření infrastruktury, které se odhadují na 30 miliard eur.

Současná vláda se k projektu velkého letiště přihlásila, ale podle Tuska ho bude přizpůsobovat potřebám země. „Nakonec to někdo postavit musí, ale musí to být založeno na realistických předpokladech," řekl Tusk.

Původní plány vlády strany Právo a spravedlnost na nové velké letiště v Baranówě, situovaného 60 kilometrů západně od Varšavy, měly nejen nahradit stávající letiště v hlavním městě, ale i vytvořit nový letecký uzel pro střední a východní Evropu. Tehdejší premiér Mateusz Morawiecki hovořil o cílovém počtu až 100 milionů cestujících ročně, což kritici označovali za nerealistické očekávání. Navzdory plánům na dokončení do roku 2027 však stavba ani nezačala.

Premiér řekl, že stavební povolení pro letiště v Baranów bude získáno do roku 2026, železniční tunel bude dokončen do roku 2029 a letiště do roku 2031. Vláda také uvedla, že místo plánovaných železničních spojů by měla být vyvýšena ve tvaru písmene „Y“. -rychlostní trať by spojovala Varšavu s Lodží a dále do Poznaně a Wrocławi na západě, obsluhovaná vlaky jedoucími rychlostí až 300 km/h.

V rámci rozvoje nového centrálního letiště se plánuje také rozšíření polského národního leteckého dopravce Lot. Do roku 2032 má mít jejich flotila 135 letadel místo současných 76. Vláda si představuje, že Lot bude provozovat zhruba 60 % letových spojů z nového hlavního letiště.

letiště Polsko Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy