Automobilka Nissan se po 11 letech propadla do ztráty, představila nový plán

Japonský výrobce aut Nissan Motor se v loňském roce kvůli nižšímu prodeji poprvé po 11 letech propadl do ztráty. Firma současně představila nový čtyřletý plán, který zahrnuje snížení výrobní kapacity o pětinu, včetně uzavření továren ve Španělsku a Indonésii, a fixních nákladů o 300 miliardy JPY (68,3 miliardy Kč). Automobilka by se díky novému plánu měla stát menší a efektivnější, uvádí v dnešním prohlášení.

Čistá ztráta za rok do konce března činila 671,22 miliardy JPY ve srovnání se ziskem 319,14 miliardy JPY o rok dříve. Provozní ztráta dosáhla 40,5 miliardy JPY. Prodej aut se snížil o 13 procent na 4,8 milionu a byl nižší již druhým rokem za sebou. Tržby klesly o téměř 15 procent na 9,9 bilionu JPY, informuje agentura Reuters.

Ve středu Nissan a jeho partneři Renault a Mitsubishi představili nový plán, který počítá s tím, že budou více spolupracovat při vývoji a výrobě aut, aby tak snížili náklady.

Výsledky Nissanu za loňský fiskální rok zhoršila pandemie nemoci způsobené novým koronavirem, která prudce snížila poptávku a zastavila výrobu. Nissan se však potýkal s problémy již předtím a provozní zisk automobilky se zhoršuje po čtyři roky. To přimělo firmu ještě před koronavirem přehodnotit plán agresivní expanze prosazovaný propuštěným šéfem Carlosem Ghosnem. Automobilka se snažila zvyšovat svůj podíl na trhu, zvláště v USA, což však vedlo k nadměrné kapacitě výroby a byla pak nucena nabízet výrazné slevy.

Generální ředitel Nissanu Makoto Učida novinářům řekl, že evropskou výrobu firma nově soustředí do továrny v britském Sunderlandu a výrobu z Indonésie přesune do Thajska.

Nissan neposkytl výhled na nový fiskální rok. Učida dodal, že budoucnost zůstává nejistá a je mimořádně obtížné odhadnout další vývoj.

Španělská vláda v reakci na uzavření závodu v katalánské Barceloně varovala, že rozhodnutí způsobí ztrátu 3000 pracovních míst. V závodě se vyrábějí elektrické dodávky a pick-upy, napsala agentura Reuters. Podle španělských médií ovlivní zavření továrny nepřímo dalších nejméně 12.000 pracovních míst.

Proti rozhodnutí uzavřít továrny v Katalánsku vypukly dopoledne protesty zaměstnanců před továrnami v Barceloně a nedalekých městech Montcada a Sant Andreu de la Barca. Někteří demonstranti zapalovali pneumatiky a asi tisícovka zaměstnanců posléze zablokovala několikaproudovou silnici v Barceloně. Kolem 14:00 hodiny se demonstranti začali rozcházet, uvedl místní deník El Periódico.

O situaci podle místních médií telefonicky hovořili španělský premiér Pedro Sánchez a předseda katalánské regionální vlády Quim Torra a oba slíbili, že se budou snažit přimět firmu Nissan ke změně rozhodnutí.

Související

Nissan

Nissan chce mít po roce 2030 většinu vozů na elektřinu

Japonská automobilka Nissan Motor chce mít všechny vozy na klíčových trzích, tedy v Japonsku, Číně, Spojených státech a v Evropě, v prvních letech po roce 2030 částečně nebo zcela na elektřinu. Do roku 2050 pak hodlá být bezemisní. Informovala o tom dnes agentura Kjódó.

Více souvisejících

Nissan Motor automobilový průmysl Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy