Trh s ropou se radikálně mění. Saúdskoarabské firmy SIIG a Petrochem jednají o fúzi

Saúdskoarabské petrochemické společnosti Saudi Industrial Investment Group (SIIG) a National Petrochemical Co. (Petrochem) zahájily jednání o fúzi, kterou by mohla vzniknout chemická společnost s majetkem 11 miliard USD (248,4 miliardy Kč), napsala agentura Bloomberg.

Jsou tak dalším příkladem konsolidace mezi energetickými firmami na Blízkém východě, které přehodnocují své možnosti v prostředí s nízkými cenami ropy.

Jednání jsou podle agentury Bloomberg zatím v počáteční fázi a není jisté, zda se podaří dohodu dokončit. SIIG vlastní podíl 50 procent v Petrochem. Obě firmy však mají zhruba stejnou velikost.

Jednání o fúzi přichází v době, kdy energetické firmy v zemích jako Saúdská Arábie, Katar a Spojené arabské emiráty restrukturalizují své operace, aby se vyrovnaly s obtížnou situací na ropném trhu. Ten je nyní pod tlakem kvůli nízké poptávce způsobené pandemií nemoci covid-19.

Loni saúdskoarabská firma Saudi International Petrochemical dokončila koupi firmy Sahara Petrochemical. V červnu pak ropný gigant Saudi Aramco koupil podíl 70 procent v největším saúdskoarabském výrobci chemikálií Saudi Basic Industries, čtvrté největší petrochemické firmě na světě. Hodnota dohody byla zhruba 70 miliard USD a zařadila se mezi největší dohody ve světovém chemickém průmyslu.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ropa Saúdská Arábie Ekonomika Petrochem Saudi Industrial Investment Group (SIIG)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy