USA a Čína dospěly k obchodní dohodě, další cla nezavedou

Spojené státy a Čína dosáhly první fáze obchodní dohody, oznámili dnes představitelé obou zemí. Washington tak podle prezidenta Donalda Trumpa v neděli nezavede plánovaná dodatečná cla na čínské zboží. Část dříve zavedených cel Spojené státy dokonce sníží.

Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) uvedl, že Spojené státy ponechají v platnosti 25procentní cla na import z Číny v roční hodnotě 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč), u dovozu v roční hodnotě 120 miliard dolarů ale cla sníží o polovinu, což je na 7,5 procenta.

"Sjednali jsme velmi rozsáhlou první fázi dohody s Čínou. Souhlasili s mnoha strukturálními změnami a s rozsáhlými nákupy zemědělských produktů, energie a zpracovatelských výrobků," napsal Trump na svém twitterovém účtu. "Okamžitě zahájíme jednání o druhé fázi dohody," dodal. Peking uvedl, že obě strany teď jednají o tom, kdy a kde bude sjednaná první fáze dohody podepsána.

První fáze dohody podle USTR předpokládá změny v čínské hospodářské a obchodní politice v oblasti duševního vlastnictví, transferu technologií, zemědělství, finančních služeb a měnových kurzů. Úřad potvrdil, že dohoda zahrnuje závazek Číny k rozsáhlým nákupům zboží a služeb z USA. Neposkytl ale žádné konkrétní údaje o hodnotě těchto nákupů.

Washington se dříve snažil přimět Peking k závazku, že v příštím roce nakoupí americké zemědělské produkty v hodnotě 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Čína dnes uvedla, že bude z USA dovážet více pšenice či kukuřice. Podrobnosti ohledně hodnoty dovozu budou podle Pekingu zveřejněny později.

Spojené státy a Čína spolu od loňska vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla. V neděli plánoval Washington zavést dodatečná cla na dovoz z Číny, jehož roční hodnota činí téměř 160 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč).

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy