Vlasta Chramostová je hereckým i etickým vzorem, říká rektor JAMU

Uměleckým i etickým vzorem nejen pro mladé adepty herectví byla herečka Vlasta Chramostová podle rektora brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Petra Oslzlého. Chramostové herecké umění podle něj patří k vrcholům českého divadla druhé poloviny 20. století, uvedl dnes ve vyjádření pro ČTK.

Chramostovou považoval také za vzácnou přítelkyni. Její úmrtí, stejně jako lednový odchod jejího manžela, kameramana Stanislava Miloty, bere Oszlý jako osobní ztrátu. Herečka Vlasta Chramostová zemřela dnes ve věku 92 let.

R.I.P. Vlasta #Chramostova Umřele velká Herečka, které jsem si obrovsky vážil za rovnou páteř a svědectví, které poskytla svým životem. Jako signatářka Charty 77 byla opakovaně pod tlakem #StB, kterému nikdy nepodlehla. Česte její památce!

— Tomáš Zdechovský ???? (@TomZdechovsky) October 6, 2019

Přestože byla Chramostová na dlouhé období v 70. a 80. letech z politických důvodů umlčována, vytvořila za svůj život více než dvě stě rolí. V době, kdy nesměla hrát v oficiálních divadlech, založila bytové divadlo, kde navzdory policejnímu pronásledování vznikly umělecky vysoce kvalitní inscenace, připomněl peripetie hereččina života Oslzlý.

"Herecké umění Vlasty Chramostové patří k vrcholům českého divadla v druhé polovině dvacátého století a propojeno s jejími občanskými aktivitami a zasazováním se za lidská práva z ní - bez ohledu na omezení limity jazykového prostředí - činí jednu z největších ženských osobností evropského herectví a divadla," je přesvědčen rektor JAMU.

Svým hereckým mistrovstvím, vytrvalostí v překonávání nepřízně normalizačního režimu, i mravními postoji je Chramostová podle Oslzlého vzorem pro všechny studenty a pedagogy školy.

Oszlý vzpomíná na Chramostou také jako na velkou přítelkyni brněnského Divadla na provázku, se kterým je spojen jako dramaturg. "Ona nejen, že naše představení sama navštěvovala, ale distribuovala vstupenky na naše přehlídky i mezi pražskými signatáři Charty 77," vzpomínal Oszlý. "Já naopak s velkou radostí a obdivem sledoval její úspěšný návrat do profesionální kariéry, jež se odehrál v pražském Národním divadle," dodal.

Související

Chramostová, Vlasta

Rozloučení s Chramostovou: Lidé čekali ve frontě, u rakve se vystřídali Štěpnička, Donutil či Prachař

Vynesením rakve z Národního divadla (ND) skončilo dnes před polednem poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil poslední potlesk publika. Smutečnímu aktu, při kterém se s herečkou a významnou postavou české kultury posledních několika desítek let loučili především její umělečtí kolegové, přihlíželo zaplněné hlediště ND. Smuteční obřad ukončila česká hymna a dlouhé ovace vstoje.

Více souvisejících

Vlasta Chramostová JAMU Brno Petr Oslzlý (rektor JAMU)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy