ČT uvede 17. listopadu pomyslné rozhovory s Václavem Havlem

U příležitosti 17. listopadu vznikl a bude uveden film s názvem Stopaři Václava Havla. Odkazuje v výstavnímu projektu Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu, který se konal loni u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

Významným motivem sestřihu jsou lidé, kteří vloni nahráli vzkaz prvnímu prezidentovi České republiky Václavu Havlovi přímo v jeho autě VW Golf zaparkovaném před výstavním pavilonem na Letenské pláni. Režisér Pavel Štingl je pozval po roce znovu a ptal se jich, co jim uplynulý rok přinesl.

ČTK o tom za tvůrce informovala Martina Reková. Dokument připomíná jak listopadové události před 31 lety, tak současné aktivity Památníku ticha. Právě lidé okolo památníku vznikajícího na pražském nádraží Bubny zorganizovali k loňskému výročí zmíněný projekt. Nyní představí dokument na téma odkazu převratu v roce 1989, lidé ho budou moci vidět 17. listopadu v 17:40 na ČT 2.

Režisér Pavel Štingl oslovil loňské "stopaře", mezi nimi například režiséra Michala Cabana, scenáristu a senátora Davida Smoljaka, herce Zdeňka Svěráka či Bolka Polívku, senátora Pavla Fischera, ekonoma Tomáše Sedláčka či ředitele Centra současného umění DOX Leoše Válku a pozval je znovu na Letenskou pláň. Přesně po roce od výstavy Komunikace 89 se snažili pro film vyjádřit, co se změnilo či nezměnilo na jejich vnímání odkazu listopadových hodnot za poslední rok.

Součástí doprovodného programu loňské výstavy Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu bylo sedm veřejných diskusí o probouzení médií ze socialistické cenzury i jejich současném stavu. V dokumentu Stopaři Václava Havla vystupují také hosté těchto debat, mezi nimi Jan Urban, Světlana Witowská, Petr Fischer, Jacques Rupnik nebo Fedor Gál.

Ve svém novém snímku režisér Štingl kombinuje 30 let staré archivy se záznamy loňských listopadových oslav, výsledkem je mozaika odpovědí na otázky proč listopadové výročí připomínat a co je odkazem převratu roku 1989. Názory politiků, někdejších disidentů či současných aktivistů se střídají s postřehy neznámých lidí.

Dokumentární snímek Stopaři Václava Havla nejen přibližuje vrchol událostí roku 1989, ale stává se také vzpomínkou na chvíle, kdy bylo ještě možné svobodně vyrazit do ulic.

Související

Více souvisejících

Václav Havel 17. listopad Česká televize filmy kultura

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy