RECENZE: Jak si nevzít princeznu, ale vzít si příklad. Letošní pohádka se povedla

Natočit povedenou televizní pohádku pro Štědrý den je úkol z nejtěžších, diváci se o tom několikrát přesvědčili během posledních let. Z té letošní si ale filmaři v budoucnu mohou vzít příklad.

Karel Janák uspěl s loňskou štědrovečerní pohádkou O vánoční hvězdě a důvěry se tak od České televize dočkal podruhé v řadě. Jak si nevzít princeznu je s ohledem na námět a scénář vcelku příznačný název, i když se nesmí brát úplně doslovně.

Letošní premiéra pracovala s poměrně tradiční a osvědčenou výchozí zápletkou, kdy se hlavní hrdinové snaží vzepřít osudu. V tomto případě osudu, který jim byl určen sudičkami v podání trojice legendárních hereček tvořené Danielou Kolářovou, Ivou Janžurovou a Naďou Konvalinkovou.

Princ Leopold (Marek Adamczyk) a princezna Josefína (Anna Fialová) se proto vrací v čase, což v samém úvodu způsobuje vtipné zápletky. Například si neuvědomují, že je v minulosti nepoznávají lidé, s nimiž se z budoucnosti znají.

Zahrávání si s osudem se ovšem ústřední dvojici nevyplatí a přijde čas na osvědčený souboj dobra a zla. To reprezentují lidé, kteří se ujali moci v Leopoldově království, kde on sám v nově stvořené realitě není vítán. V té se navíc za Leopolda vydává někdo jiný, zatímco tomu pravému říkají Julián. A kromě něj zná celou pravdu už jen několik lidí.

Leopold sice nejprve naráží se svou snahou jednat s nepřáteli jen po dobrém, nakonec se nad nimi ale pokusí vyzrát s pomocí lsti přímo v jejich teritoriu, tedy na královském sídle. To se sice úplně nepodaří, přesto pohádka nemá špatný konec. Jak už to tak ostatně u tohoto žánru bývá…

Je nutné konstatovat, že tým filmařů kolem Janáka si již podruhé zdatně poradil s poměrně nevděčným úkolem a opět natočil zdařilou štědrovečerní pohádku s dobrým scénářem i hereckým obsazením.

Přesto si jistě pro příště na Kavčích horách položí otázku, zdali by neměl dostat šanci i nějaký jiný režisér. K Janákovi se však mohou vždy vrátit s vědomím, že svou práci případně odvede spolehlivě.

Hodnocení: 65 %

Jak si nevzít princeznu (ČR / SR / Německo, 2021)

Režie: Karel Janák

Scénář: Petr Hudský

Kamera: Martin Šácha

Hudba: David Solař

Hrají: Marek Adamczyk, Anna Fialová, Iva Janžurová, Daniela Kolářová, Naďa Konvalinková, Miroslav Táborský a další

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Jak si nevzít princeznu

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy