RECENZE: Špindl 2 je sterilní komedie, která je vtipná pouze svou trapností

Zima na horách, sjezdovky a trocha toho alkoholu, to jsou zdánlivě ideální přísady na pořádnou porci vtipných situací. Takže komedie, která z nich čerpá, musí přece být zábavná a okořeněná krásnými panorámaty. Tak na to u Špindlu 2 zapomeňte, protože najít něco pozitivního na takto hloupém filmu, je jako hledat náušnici v pytlíku od vysavače.

Špindl 2 je podprůměrným pokračováním divácky úspěšné komedie o tom, jak několik žen (a rodina) utíká do zasněžených hor před svými problémy, které zde chtějí vyřešit. Pozměněné herecké obsazení se ze sebe pokouší dostat trochu toho herectví v zaběhnutých kulisách Špindlerova mlýna, ale bohužel se jim to moc nedaří. Pověstnou kudlou v zádech je tragický scénář, s nímž se potýká debutující režisér Radek Balaš, což není zrovna ideální konstelace a výsledek tomu odpovídá.

Příběh je roztříštěn do dvou hlavních a několika vedlejších linek, které ani nejsou pořádně propojeny. Máme pár nápadů, ale žádný z nich není dost nosný na to, aby z něj mohl být celovečerní film. Co s tím uděláme? No tak to nějak slepíme a budeme doufat, že se to nerozpadne. Jenže ono se to rozpadlo.

Kromě romantické zápletky mezi postavami Hany Vagnerové a Filipa Blažka, která byla jedinou světlým místem děje, jsou postavy napsané katastrofálně. Ano, Anna Čtvrtníčková je neskutečně otravná, ale to docela sedí k postavě teenagera, takže to jakžtakž do filmu zapadá. Ke zbytku se není potřeba vyjadřovat, protože polovina charakterů působí jen jako stafáž.

Bohužel, Špindl 2 není ani tak komedií, jako spíše tragédií pro diváka. V kině se asi třikrát někdo zasmál prkenné sexistické narážce, a to bylo asi tak všechno. Ono nejkomičtější na celém filmu, je ta trapnost, zmar a úplná rezignace na vybudování čehokoliv, co by dávalo aspoň trochu smysl. Teatrálně přepálená hudba u rádoby dramatických scén jen podtrhuje amatérismus tvůrčího týmu.

Vizuální stránka je někde na úrovni průměrné telenovely a jediné, co funguje, jsou záběry na krajinu. Propracovanou scénografii byste pak hledali těžko. Jako zjevení oproti všeobecně trýznivé vizuální kvalitě působí několik povedených záběrů na lyžaře prohánějící se na sjezdovce, které vypadají parádně, skoro jako vytržené z nějaké reklamní kampaně.

A jak jistě již tušíte, přesně o to tady jde. Celý film je doslova prošpikován reklamními předměty a lokacemi. Jako zcela idiotské působí přeostření z postavy na knihu, kterou drží v rukou. Technická stránka zde navíc značně pokulhává, ona vlastně už ztratila obě nohy někde o deset minut dříve, působí jako pěst na oko. Ach můj bože!

Špindl 2 je dalším zavržení hodným příspěvkem české kinematografie, který vzniknul jenom proto, že na první díl dorazilo tři sta tisíc diváků. Vzhledem k množství product placementu musel Špindl docela slušně vydělat, takže proč to nezkusit znovu. Výsledkem je ještě větší bída a zmar. Špindl 2 je čirou ukázkou toho, jak netočit filmy.

Celkové hodnocení: 10 %

Špindl 2 (2019)

Hrají: Radim Fiala, Kateřina Kaira Hrachovcová, Anna Čtvrtníčková, Hana Vagnerová, Filip Blažek, Oldřich Navrátil, Jitka Sedláčková a další.

Režie: Radek Balaš

Scénář: Jaroslav Sauer

Kamera: Jiří Markvart

ČR / 109 min / komedie

Související

Čtyři hlavní hrdinové + jejich pátý společník, který je tak nějak do počtu.

Jumanji a Ledové království II drtí kina, Vlastníci se drží těsně za Špindlem 2

Jumanji: Další level drží i druhý týden prvenství v českých kinech, v nichž už čtyři týdny po sobě řádí Ledové království II. Fantasticky si vede i Joker, který však vypadnul z top 10, ale po jedenácti týdnech jej vidělo půl miliónu diváků, což je na eRkový snímek v tuzemsku vynikající. Z českých snímků se dlouhodobě daří Poslední aristokratce.

Více souvisejících

film "Špindl 2" filmy recenze komedie Radek Balaš Zima Oldřich Navrátil (herec) Kina Hana Vagnerová Jitka Sedláčková (herečka) Bohemia Motion Pictures

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 5 minutami

před 7 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy