RECENZE: Poslední kšeft, Ubal a zmiz. To je povedená česká gangsterská komedie

Pražský Žižkov jako nejdivočejší místo střední Evropy. Gangy, drogy, pochybní policajti a dvojice malých prodejců trávy, kteří se rozhodnout udělat poslední velký obchod a kriminální život pověsit na hřebík. To vše v divokém taktu ve stylu Guye Ritchieho.

O Adamu Hobzikovi jste nejspíše ještě příliš neslyšeli, minimálně ne na velkém plátně. Ubal a zmiz je jeho první celovečerním filmem a hned se zakousnul do proklatě velkého sousta, protože nakoukal gangsterky od Guye Ritchieho, načež se pokusil o českou poctu tomuto vynikajícími režisérovi. Nutno dodat, že Hobzik splnil domácí úkoly na výbornou a styl začínajícího Ritchieho nasál velmi dobře. Jak tedy dopadlo provedení?

Matouš Ruml a Janek Gregor se snaží prodat svou sklizeň trávy, ale než se jim to podaří, někdo jim ji ukradne. Bulharský dealer z toho příliš nadšený není, a tak jim nezbývá nic jiného než svou zásobu získat zpátky.

Tady nastává první zádrhel, postava Rumla (Mireček) se po několika minutách stane neskutečně otravným. Potíž je v tom, že hlavním hrdinům byste měli spíše fandit, ale místo toho Vás Mireček strašně … štve. Co udělá, to pokazí. Ale ono to není vtipné, ono to jen neskutečně vytáčí. Janek Gregor (Vilém) to naštěstí tak nějak zachraňuje, ale pokus o sympatickou dvojici neschopných mladíků v tomto případě moc nevychází.

Milostná zápletka, tak jak je v českých filmech často zvykem, působí jako pěst na oko, ale pro jistotu vás dloubne i do toho druhého. Na otázku proč, lze odpovědět jednoduše. Proč ne. A to je ta potíž, v podstatě jakýkoliv zvrat mohl fungovat jako hybatel Mirečkovy změny, ale někdo si řekl – ano milostný neúspěch bude to pravé.

Ale dost již pohlavků, autor sám si nejspíš byl vědom, že se rozjíždějícímu se Ritchiemu nevyrovná, protože pecky jako Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k jsou tím nejlepším, co žánr dokáže nabídnout. Na nich si vylámalo zuby již mnoho režisérů. Ovšem nutno podotknout, že Hobzikův pokus si položil hranici na úroveň, na níž dokázal dosáhnout.

Výhodou snímku jsou výrazné a stylizované vedlejší postavy. Stačí pár vteřin a hned vás zaujmou. Je pravda, že za nabobtnalou slupkou se ukrývá vzduchoprázdno, ale pro dané účely to bohatě stačí. Příjemným překvapením je také stylizace scén, na kterou mnohé české snímky zkrátka rezignují, protože českému Pepíkovi je to přece jedno. I to je jeden z důvodu, proč tolik českých komedií vypadá jako seriálová produkce, z níž se film stal pouze omylem.

Nuže vraťme se k úvodní otázce, jak to tedy dopadlo? Vlastně zcela podle očekávání. Pravdou je, že cestou do kinosálu člověk přemítal, zda se neunáhlil v úsudku. Teda až na naprosto hloupou milostnou zápletku je Ubal a zmiz docela zábavnou komedií, která má oproti místní konkurenci svou tvář. Jako příjemná jednohubka na letní večer snímek obstojí bez větších výhrad, ale lepší bude příliš u něj nepřemýšlet a užít si osobitý příspěvek začínajícího režiséra. Doufejme, že zkušenosti z prvního snímku Hobzik zúročí někdy příště, protože má našlápnuto správným směrem.

Celkové hodnocení: 65 %

Ubal a zmiz (2021)

Hrají: Matouš Ruml, Janek Gregor, Lukáš Duy Anh Tran, Predrag Bjelac, Karel Dobrý, Marek Lambora, Martin Hofmann, Leoš Noha, Radim Fiala a další.

Režie: Adam Hobzik

Scénář: Adam Hobzik

Kamera: David Ployhar

Hudba: Petr Wajsar

Česko / 99 min / komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy komedie žánr: akční české filmy CinemArt Matouš Ruml (herec) Marek Lambora krimi Martin Hofmann Karel Dobrý (herec) film Ubal a zmiz

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy