RECENZE: Ztracené město chce hlavně bavit a triu Bullock, Tatum, Pitt se to daří

Dobrodružný snímek Ztracené město se inspiruje v klasikách jako Honba za diamantem. Hlavní hrdinka má tvář Sandy Bullock, která se po nějaké době opět vrací ke komedii. Za sparing partnera má Channinga Tatuma a ve snímku se mihne i Brad Pitt, a všichni společně se postaví trochu bláznivému miliardáři s tváří Daniela Radcliffa.

Spisovatelka Loretta Sageová (Sandra Bullock) je úspěšnou autorkou románů, jež se odehrávají v rozličných exotických místech po celém světě. Sama však sotva opustí práh svého domu. Hlavní hrdina jejich knížek Dash je na obálkách zvěčněn nešikou Alanem (Channing Tatum), který je sice na pohled okouzlující, ale v běžném životě je nepraktický ne-li přímo neschopný.

Alan dostane příležitost změnit své renomé, když Lorettu unese bláznivý miliardář Abigail Fairfax (Daniel Radcliffe). Fairfax si totiž usmyslel, že spisovatelka ve své knize popsala cestu ke Ztracenému městu, jež je opředeno mnoha legendami, podle nichž se v něm ukrývá poklad. Alan se rozhodne svou spisovatelku zachránit, ale vědom si své neschopnosti vezme na cestu i svého trenéra a skutečného dobrodruha Jacka (Brad Pitt).

Děj snímku není zrovna složitý, ale základní premisa funguje docela dobře. Sandra Bullock stále ukazuje, že umí hrát a až překvapivě dobře k ní zapadl Channing Tatum. O kvalitách Brada Pitta asi netřeba nikoho přesvědčovat, ale je trochu škoda, že se na plátně neohřál déle, protože je zdaleka nejzábavnější ze všech postav.

Asi nejslabší postavou je Radcliffův záporák, který je spíše pitoreskní než opravdu zlý a v mnohém evokuje dojem postavičky z animované pohádky pro děti. Dále trochu hapruje dobrodružná dějová linka, kterou s větším či menším úspěchem zachraňuje komediální část. U té se ještě palčivěji ukazuje, že brzké odporoučení Pitta ze scény snímků hodně uškodilo.

Po vizuální stránce jde o řemeslně zvládnutý dobrodružný blockbuster, na který se hezky dívá. Kostýmy jsou zvládnuty taky obstojně a ostatní vizuální atrakce vypadají také velmi slušně. Snímek tak není ničím převratným ani ničím nevyniká, ale i přesto si drží velmi solidní vizuální úroveň.

Ztracené město si neklade žádné přemrštěné cíle, a tak chce hlavně diváka bavit, což se mu daří. Příběh hezky odsýpá a necelé dvě hodiny stopáže utečou příjemně rychle. Divák tak naštěstí nemá příliš času přemýšlet nad obsahem, který se ochotně odporoučel do zákulisí a hlavní scénu přenechal prosté zábavě. Snímek tak sice nikoho příliš nenadchne, ale ani nikoho přímo neurazí a ty drobné nešvary mu člověk celkem s přehledem odpustí. Je to skoro ideální materiál na nedělní odpočinek, při kterém chceme nechat mozek vypnutý. V ostatních případech se raději podívejte na Zemeckisovu Honbu za diamantem, která je o několik úrovní výše, i když jí roky ubraly něco no kráse.

Celkové hodnocení: 60 %

The Lost City (2022)

Hrají: Sandra Bullock, Channing Tatum, Brad Pitt, Daniel Radcliffe, Patti Harrison, Oscar Nuñez, Da'Vine Joy Randolph, Raymond Lee

Režie: Aaron Nee, Adam Nee

Scénář: Oren Uziel, Dana Fox, Adam Nee, Aaron Nee

Kamera: Jonathan Sela

Hudba: Pinar Toprak

USA / 112 min / akční, dobrodružný, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina film "Ztracené město" Brad Pitt Sandra Bullocková Channing Tatum komedie žánr: akční CinemArt Daniel Radcliffe

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy