Slavonice Korona Torzo: Jedenáct celovečerních filmů a jeden pěkný koncert ve stodole v Maříži

REPORTÁŽ - Ano, místo filmového festivalu Slavonice Fest se stalo torzem, ale bezesporu kvalitním. Právě fanoušci se nevzdali a organizátory vybídli alespoň k setkání. Všichni se tak nakonec potkali na tři dny, aby si užili Slavonice Korona Torzo.

Pokud nahlédneme do slovníku cizích slov, pod heslem torzo nalezneme: z latinského tursus a řeckého thyrsos, trup, pahýl znamená v sochařství zkomolený lidský trup bez končetin a bez hlavy. V angličtině a mnoha dalších jazycích se užívá jako anatomický termín pro trup, případně jeho model.

Ale letošní torzo festivalu se rozhodně nestalo zkomoleninou, pahýlem původního celku. Spíše bych řekla, že původní filmový festival Slavonice Fest rozhodně obohatil o poznání, že i v okleštěné formě, bez několika filmů, koncertů denně lze vytvořit kvalitní, pohodové, rodinné setkání těch, co nepotřebují červené koberce, honby za hvězdami, ale jen pohodu navozenou úžasnou filmovou, neopakovatelnou atmosférou. A právě tito vybídli organizátory, aby se i letos ozvala festivalová znělka. Možná se  inspirovali Augustem Rodinem, umělcem, který ve své době proslavil právě torza a mimo jiné řekl: „Lidstvo nebude šťastné do té doby, dokud všichni lidé nebudou mít uměleckou duši, to je dokud všichni nebudou mít radost ze své práce.“ A právě radost ze své práce byla na SLAVONICE KORONA TORZO 2020 opravdu vidět, vnímaná na každém kroku.

A jak vlastně myšlenka na filmový festival vznikla? Oslovili jsme Báru Trojanovou a ta nám prozradila: „Do Slavonic jsme přišli poprvé před revolucí v době, kdy tu naše domovské divadlo Sklep koupilo rozpadlý renesanční dům, dnešní hotel Besídka. Slavonice tenkrát byly město na hranici s Rakouskem, okolo všude dráty a kontroly, komunisti a pohraničníci a do toho vtrhla parta umělců s heslem Smrt komunismu. Ideální kombinace. Po revoluci se Slavonice zaplnili dalšími tvůrčími “náplavami“ z republiky i zahraničí, chalupy si tu pořizovali emigranti usazení v Rakousku, Holandsku nebo Německu. Bylo nám tu dobře, a když děti vyrostly, pořídili jsme si tu dům i my a rozhodli se navázat na kulturní tradici, kterou sem v devadesátých letech přinesly Letní umělecké školy a ze které po roce 2010 už nezbylo skoro nic. Tak jsme se pustili v roce 2014 do pořádání Letního filmového a hudebního festivalu Slavonice Fest.“

Ale letos místo filmového festivalu zůstalo jen jeho zmiňované torzo. Pandemie koronaviru zrušila letošní klasické Slavonice Fest, ale přes nepřízeň osudu se všichni nakonec potkali na krásné, letní tři dny, aby si užili Slavonice Korona Torzo.

„Po prvotním hledání jeho podoby, vyvažování počtu koncertů a filmových projekcí, se loni ustálil ve formě, která nám přišla skoro ideální…a do toho vtrhla korona. V květnu jsme proto ohlásili zrušení ročníku 2020, abychom čtrnáct dní před termínem díky finanční podpoře a milému nátlaku našich partnerů oznámili konání festivalového Slavonice korona Torza pod heslem Nebude to festival, ale bude to pohoda. A to se opravdu stalo. Diváci tu byli, byli skvělí, počasí vyšlo neuvěřitelně, splnilo se všechno, co jsme slíbili… filmy, úžasný koncert, koupání, setkávání, večírky. Promítali jsme v sále Spolkového domu 11 filmů a jeden dětský a na projekce přišlo celkem 879 diváků. Koncert N.O.H.A. ve Stodole Maříž si nenechalo ujít 364 diváků. Super byly i besedy s režisérem Havla Slávkem Horákem, producentkou Mekyho Kateřinou Černou a spoluautorem happeningu Milada70 – zavražděna komunisty Markem Vocelem.“

Bylo nám ctí a radostí být součástí v právě coronavirové době této ojedinělé záležitosti. Naprosto souhlasíme s B. Trojanovou a O. Trojanem, kteří si zaslouží poděkování a obdiv, že do toho šli.

Jak řekl Václav Havel (a právě  „partyzánský“ film Slávka Horáka Havel naplnil sál mimořádně hned dvakrát): „Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“

A opravdu celý program, včetně besedy k fotografické výstavě  Milada 70: Zavražděna komunisty a následné besedy s Markem Vocelem, měl smysl a přesah. A co je důležité - dopadl dobře! 

"Máme radost, a i když netušíme, jaká bude situace za rok, jestli se podmínky pro konání festivalů a kulturních akcí vrátí do stavu před koronou, nebo ne, doufáme, že Slavonice Fest 2021 bude.“ dodala Bára Trojanová.

Související

Slavonice Fest

Slavonice Fest se vrací v prvním srpnovém týdnu

Spojení skvělých filmů a hudby, léta a pohodové atmosféry renesančních Slavonic, to je Slavonice Fest – festival, jaký jinde nenajdete. Můžete celé čtyři dny strávit v kině, protancovat večery na koncertech a noci na afterparty, nebo si dáte pohodový mix toho všeho od středy 31. července do neděle 4. srpna 2019.

Více souvisejících

Slavonice Fest

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy