Hudba

Související články:

Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Legenda a ikona, píší na Slovensku o zesnulém Žbirkovi

Za hudební legendu a ikonu označila slovenská média zpěváka Miroslava Žbirku, který dnes zemřel ve věku 69 let. Na rodáka z Bratislavy Žbirku, který byl jedním z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby, vzpomínají také slovenští politici. "Smutná zpráva. Velká rána pro fanoušky," napsal na svém webu nejčtenější slovenský list Nový čas, který připomněl, že v roce 1982 se Žbirka stal prvním slovenským Zlatým slavíkem.
Matěj Drabina (druhý zleva) pózuje nejen se členy Bandjeez s novou deskou Dýchej. Rozhovor

David na nás myslí, jeho texty vám vlezou pod kůži, říká bubeník ze Stypkovy kapely

Bandjeez nebyli nikdy jen doprovodná kapela Davida Stypky. Jak i uvedl sám David, vždy to byla plnohodnotnotná skupina, která spolu dohromady hrála a tvořila. Po zbytečně brzké smrti jejich zpěváka, Davida Stypky, by se nikdo nedivil, kdyby to prostě zabalili. Místo toho se Matěj Drabina, Maro Zeman a Pavel Sotoniak rozhodli pro dvě věci. Že chtějí odkaz Stypkových písní předávat dál, a tak vznikl projekt Dělám, jako že je, a že je pro ně živé hraní natolik důležité, že se spojili s dlouhodobou kamarádkou, zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou a vytvořili společnou kapelu, se kterou aktuálně odstartovali první turné a dokončili i album Dýchej, vydané půl roku do Stypkově smrti.
Michal Prokop Rozhovor

Bohužel je píseň Yesterday opět aktuální i dnes, říká Michal Prokop

Dnes už opravdová legenda Michal Prokop vystoupil se svou neméně legendární kapelou Framus Five a to v rámci Hradeckého Slunovratu v kině Mír v Opavě. Před koncertem nám poskytnul velmi zajímavý rozhovor o kořenech jeho hudby, nezapomenutelné desce Město R, o aktuálnosti písně Yesterday, o spolupráci s velkými básníky a mnoho dalšího.
Skupina ABBA

ABBA se dala opět dohromady. Vydala dvě písně, chystá desku hologramovou tour

Švédská popová skupina ABBA se bezmála 40 let po rozpadu dala opět dohromady a vydává nové album. Hudebníci to dnes oznámili v online přenosu, podle kterého příští rok v Londýně chystají i digitální koncerty. "Nahráli jsme nové album," uvedli 76letý Björn Ulvaeus a 74letý Benny Andersson, představitelé mužské poloviny legendární čtveřice.
Jura Hradil Rozhovor

Za hudbou musí vždycky něco být, to je naše poslání, říká hudebník Hradil

Ne vždy je možné spatřit zásnuby, souznění dvou, a na první pohled nesourodých žánrů. Na Hradeckém slunovratu 2021 se ta možnost naskytla. Kapela Hrubá Hudba totiž přesvědčila mnohé, když spojila čistý folklór s alternativní tvorbou. Navíc i ona našla svou pěveckou hvězdu. Více v rozhovoru s Jurou Hradilem.
JazzFestBrno

JazzFestBrno 2021: Další koncerty včetně Marcuse Millera, Davea Weckla a další novinky

JazzFestBrno přidává do svého programu další čtyři akce. Do Brna na podzim zavítá baskytarový kouzelník Marcus Miller, bubenický idol Dave Weckl, rakouský saxofonista Bernhard Wiesinger a na domácí půdě zahraje i big band trumpetisty Lukáše Oravce. Ještě předtím však festival oslaví 20 let své existence jednodenním festivalem ve festivalu, na němž se sejdou přední zástupci české jazzové scény.
Morcheeba na Metronome Prague 2019

Britská Morcheeba vystoupí v září v Praze

Přestože byl pátý ročník festivalu Metronome Prague přesunut ze známých důvodů na 23. - 26. června příštího roku, Pražané nakonec bez solidní nálože dobré hudby na tradičním místě, tedy pražském Výstavišti, nezůstanou ani letos. Do přírodního areálu na kraji parku Stromovka zve fanoušky zcela nová a pro letošní rok s největší péčí připravená akce Metronome Prague Warm Up, jejímž klíčovým sloganem je povzbudivé Musíme to nažhavit! Uskuteční se ve dnech 10. - 12. září. Prvními ohlášenými účinkujícími jsou britská Morcheeba, jež přiveze nový repertoár z aktuálně vydaného alba Blackest Blue, a projekt na počest Ivana Krále, ve kterém hudební přátelé zavzpomínají na bezesporu světově nejproslulejšího českého rockera, který nečekaně zemřel vloni v únoru.
Eurozpravy.cz

Cenám Anděl vládla Lenka Dusilová, do síně slávy vstoupil Robert Křesťan

Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách České hudební akademie (ČHA) Anděl proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Do síně slávy cen Anděl akademici zvolili Roberta Křesťana. Ceny se udílely v sobotu večer v přímém přenosu České televize.
Eurozpravy.cz

Vítězem Eurovision Song Contest se stala italská rocková kapela Måneskin

Úderem 21. hodiny odstartovalo velké finále nejslavnější hudební soutěže světa. Eurovision Song Contest, v Česku známá jako Eurovize, pravidelně láká k televizním obrazovkám stovky milionů lidí. Vítězem soutěže, která proslavila takové celebrity a kapely, jako ABBA, Lordi nebo Céline Dion, se stala italská kapela Måneskin s písní Zitti e buoni.
Eurozpravy.cz

Česko na Eurovizi končí. Do finále se neprobojovalo

Dnes večer skončilo druhé semifinálové kolo pěvecké soutěže Eurovision Song Contest. Mezi 17 zeměmi se nacházela i Česká republika, jejíž zástupce Ben Cristovao se snažil probojovat do sobotního velkého finále. Neuspěl.
Eurozpravy.cz

Soutěž Eurovize začíná už dnes večer, český zástupce je v druhém semifinále

Po loňské přestávce způsobené šířením covidu-19 se dnes naplno rozjede další ročník písňové soutěže Eurovize, který má být podle pořadatelů symbolem toho, že se svět nenechal pandemií zlomit. V nizozemském Rotterdamu během prvního semifinále na pódiu vystoupí interpreti ze 16 zemí. Český zástupce v soutěži - Benny Cristo - zazpívá až během druhého semifinálového večera ve čtvrtek.
Eurozpravy.cz

Projekt Naděje se vrátí odstartoval klipem a skladbou zpěváka Deyla. Partnerem je i vydavatelství INCORP

Charitativní projekt Naděje se vrátí, jehož mediálním partnerem je i vydavatelství INCORP, kam mimo jiné patří EuroZprávy.cz i stars24.cz, odstartoval stejnojmennou písní. Autorem hudby i textu je zpěvák David Deyl. V dojemném duchu se nese i natočený videoklip, jehož autorem je slovutný český režisér Biser Atanas Arichtev, který se proslavil mimo jiné seriály Vyprávěj, První republika anebo čerstvě Kukačkami. Klip režírovala českoněmecká scénáristka, producentka a spisovatelka Tereza Hirsch.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy