Svoboda tisku ve světě utrpěla kvůli pandemii, Česko se drží na 40. místě

Svoboda tisku ve světě utrpěla i kvůli pandemii covidu-19, novinářské povolání je plně nebo částečně blokováno ve více než 130 zemích, napsala dnes v každoroční zprávě mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Česká republika se v žebříčku 180 zemí světa drží stejně jako loni na 40. místě. Největší svobodu médiím i nadále poskytují skandinávské země, poslední příčky obsadily Eritrea, Severní Korea, Turkmenistán a Čína.

Letošní žebříček podle RSF odráží dramatické zhoršení v přístupu k informacím a víc překážek pro informování veřejnosti. Podíl na tom má pandemie covidu-19, která v některých státech posloužila jako záminka odepřít novinářům přístup k informacím. RSF hodnotí situaci žurnalistiky jako "velmi špatnou", "špatnou" nebo "problematickou" v 73 procentech 180 zkoumaných zemí. Práce novinářů na citlivých tématech a investigace si pohoršily zejména v Asii, na Blízkém východě a v Evropě.

Novináři v Česku podle RSF čelí velkým výzvám, mezi které patří hrozby médiím veřejné služby od vládou kontrolovaných dozorčích orgánů, nenávistné on-line kampaně či rozšíření takzvaných alternativních médií. Rozsáhlou nedůvěru v novináře posilují i slovní výpady českého prezidenta Miloše Zemana a dalších vysoce postavených představitelů země, píše organizace RSF. Jako problematickou vidí i koncentraci mediální moci v rukou několika oligarchů.

Podle výkonného ředitele Unie vydavatelů Václava Macha je nutné brát závěry a netransparentní hodnotící kritéria RSF s rezervou. "Já osobně bych Českou republiku řadil do Top 20, a nikoliv do Top 40. "Soukromé vlastnictví většiny nejvýznamnějších českých vydavatelství neshledávám jako problematický faktor nebo dokonce ohrožení role tisku v demokratické společnosti. Mnohem větší globální ohrožení představuje skrytá mediální moc, kterou disponují digitální megaplatformy Google nebo Facebook. Tyto společnosti v honbě za ziskem jsou přitom hlavní příčinou šíření dezinformací a rozdělování společnosti," řekl ČTK.

V Evropě si letos pohoršilo Německo, které se ze skupiny států s dobrým postojem k médiím přesunulo do skupiny "docela dobrých", respektive se propadlo z 11. na 13. místo. Podle RSF za tím stojí útoky na novináře ze strany "demonstrantů podporujících extremistická hnutí a konspirace při protestech vůči opatřením proti koronaviru".

Na druhé straně Atlantiku si "docela dobré" hodnocení udržely USA, a to přes to, že poslední rok vlády předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa poznamenal rekordní počet útoků na novináře a zatčení mediálních zaměstnanců. USA si od loňského roku polepšilo o jednu příčku na 44. místo.

Zhoršila se naopak svoboda médií v Brazílii, kde k nedůvěře vůči novinářům přispívá prezident Jair Bolsonaro. Toho spolu s venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem RSF dává za příklad státníků, kteří loni šířili informace o lékařsky neověřených léčbách covidu-19. Kontrolu nad médii při informování o pandemii zpřísnily i úřady v Íránu a vláda egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího zakázala publikaci jiných než oficiálních statistik o stavu epidemie. Zdravotnická situace zkomplikovala i informování v Česku, kde je na "chaotické vládní tiskové konference" povolen vstup jen hrstce novinářů, uvedla RSF.

"Žurnalistika je nejlepší vakcínou proti dezinformaci," míní šéf RSF Christophe Deloire. "Bohužel její produkci a distribuci příliš často blokují politické, ekonomické, technologické a někdy dokonce i kulturní podmínky," dodal.

Nejlépe hodnocenými státy podle RSF zůstávají Norsko, Finsko, Švédsko, Dánsko a Kostarika. Nejhorší hodnocení si kromě Číny, jejíž cenzuru internetu, dohled nad médii a propagandu RSF označuje za bezprecedentní, drží opět Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.

Nejhorší propad v letošním žebříčku zaznamenala Malajsie, která klesla o 18 míst na 119. příčku i kvůli novému zákonu trestajícímu šíření falešných zpráv, který tamní vládě podle RSF umožňuje do veřejné agendy protlačit "vlastní verzi pravdy". Nejvíce si naopak polepšily Burundi, Mali a Sierra Leone.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy