Recenze: Megahit Netflixu, který uchvátil svět. Wednesday je krásně natočený seriál pro široké publikum

Reimaginace klasického hororového komiksu Addamsova rodina, která se zaměřuje na dceru Wednesday. Od starších verzí se současný seriál značně liší, protože do světa podivné rodinky ještě přidává magické schopnosti a tajemnou školu pro „nepřizpůsobivé“ děti; rozuměj magicky nadané.

Wednesday je puberťačka, která nezapadá do žádného kolektivu a ve škole má jen samé nepřátele. Pravidelně se vypořádává se spolužáky, kteří šikanují jejího mladšího bratra, avšak její odvetné akce nezřídka přesahují lidsky snesitelné hranice. Proto je celá rodina nucena se pravidelně stěhovat, protože nezvladatelná Wednesday za každou cenu chrání svého bratra a nebere si servítky.

Nakonec se její matka rozhodne, že ji pošlou na akademii Nevermore, kde kdysi studovala. Po příjezdu na tajemnou školu se však brzy ukáže, že škola pro „problémové“ děti má svá tajemství. Děti totiž nejsou problémové ani tak svým chováním, ale především tím, že mají magické schopnosti, které ne vždy umí náležitě ovládat. Setkáme se tak s vlkodlaky, upíry či sirénami, ale objeví se i jiná monstra.

Hlavní dějová linie je poměrně přímá a okolo ní je omotáno několik vedlejších linek, které nemají příliš velký vliv na postup děje samotného. Autorům se sice povedlo do scénáře vtěsnat několik neočekávaných zvratů, ale všechny předem signalizovali, snad proto, aby se divák cítil potěšen tím, že to odhalil dříve, než k tomu skutečně došlo.

Většinu seriálu táhne dopředu vyšetřování podivných násilných úmrtí, kterého se zhostí Wednesday. Vývoj její postavy je dobře zpracovaný, ale má určité mezery, které lze odpustit. Příkladná je pak dynamika s její spolubydlící, jejichž vztah se od původního chladného odstupu Wednesday přerodí v přátelství.

Herecké výkony odpovídají kvalitní seriálové produkci, leč bohužel, některé postavy jsou napsané takovým stylem, že se divák nevyhne zakroucení hlavou, nad některými činy. Jenže se zdá, že to je moderní trend, který se objevuje ve velkém množství nových seriálů. Otázkou je, zda tvůrci neumí napsat postavu, s níž by diváci sympatizovali, nebo je to zkrátka jejich vůle, nabídnout divákům postavy, které je často problém na obrazovce vystát.

Se vznikem tohoto seriálu je hodně skloňováno jméno Tima Burtona, jehož rukopis je hodně patrný ve vizuálním stylu, který je velkou předností seriálu. Každá scéna je pečlivě nasvícena a celkové vyznění je často velmi hezky zdůrazněno kompozicí. Z hlediska vizuální kvality je seriál silně nadprůměrný, a jedinou vadou na kráse jsou monstra, jejichž grafika působí zastarale.

Wednesday je krásně nasnímaný seriály, který si hodně zakládá na výrazném vizuálním stylu. Scénář je slušně napsaný a po herecké stránce seriálu také není moc co vytknout. Problémem však je cílová skupina, protože seriál míří na co možná nejširší masu lidí. To se mu daří, protože se jedná o druhý nejsledovanější pořad na Netflixu a je možné, že překoná i Hru na oliheň. Ale toto široké zacílení značně obrušuje hrany, jejichž naznačení je v seriálu bezpočet, ovšem žádná z nich není dost ostrá na to, aby dokázala s člověkem opravdu pohnout. Ve výsledku tak jde o slušné rozběhnutí seriálu, který se inspiruje v moderním trendu magických škol a rozhodně neuděláte chybu, když se na něj podíváte. Nic převratného však nehledejte.

Celkové hodnocení: 70 %

Wednesday (1. sezóna 2022)

Hrají: Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Isaac Ordonez, Fred Armisen, Gwendoline Christie, Christina Ricci, Tommie Earl Jenkins a další.

Tvůrci: Alfred Gough, Miles Millar

Režie: Tim Burton, Gandja Monteiro, James Marshall

Scénář: Alfred Gough, Miles Millar, Kayla Alpert, April Blair

Kamera: David Lanzenberg, Stephan Pehrsson

Hudba: Danny Elfman, Chris Bacon

USA, 2022, 6 h 32 min (46–57 min) komedie, mysteriózní, horor

seriál Wednesday seriály recenze

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy