Rekordní aukce: Obraz od Karla Gotta překonal vyvolávací cenu pětinásobně

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky, řekla ČTK mluvčí galerie Kodl Terezie Kaslová. Je druhým nejdražší dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů korun. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do dnešní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů Kč. Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Nového majitele na pražském Žofíně našlo i další dílo Toyen. Za plátno Portrét Andrého Bretona, které vzniklo na počátku 50. let minulého století, zaplatil kupec 8,52 milionu korun.

Velký zájem vyvolal na aukci také obraz Červený motocykl malíře Josefa Čapka. "Špičkové, malířsky naprosto mistrně provedené plátno vysoké galerijní a sběratelské hodnoty," charakterizuje olej z roku 1937 aukční katalog. Nový majitel ho získal za 13,44 milionu Kč.

Téměř za 12,5 milionu našel nového vlastníka obraz ruského malíře Ilji Repina Burlak na Volze. Vyvolávací cena byla 1,3 milionu Kč. "Význam tohoto plátna, vytvořeného v době autorova největšího uměleckého rozkvětu, potvrzuje jeho výtečná provenience ve sbírce Emiliána Millera, českého diplomata působícího ve Finsku od roku 1929," uvádí katalog.

Do dražby šla také velkoformátová práce Mikuláše Medka nazvaná Žíznivý anděl II. "Patří do obsáhlého souboru andělů, náležejícího k těm nejvýznamnějším v Medkově pozdním díle," uvádí katalog. Tomu odpovídala i výsledná cena 10,44 milionu korun.

Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta. Za dílo, které je variací na slavnou Monu Lisu, zaplatil zájemce přes dva miliony včetně přirážky. Vyvolávací cena byla 350.000 korun.

Dnešní dražba nabídla 250 položek umění klasické moderny, 19. století i současné scény. Její součástí byla dobročinná aukce dokumentárních fotografií, který vynesla 386.000 korun. Výtěžek je určen ve prospěch projektu Paměť národa, která dokumentuje příběhy pamětníků nacismu a komunismu.

Dobročinnou aukcí si galerie Kodl připomněla 30 let od pádu komunismu, ale také od doby, kdy majitel aukční síně Martin Kodl připravoval společně s přáteli 22. října 1989 první novodobou aukci pod názvem Antikva Nova Praga.

Související

Více souvisejících

aukce Karel Gott Toyen (Marie Čermínová) Umění Praha kultura

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

Širší vedení TOP 09 navrhlo do funkce ministra pro vědu Marka Ženíška

Širší vedení TOP 09 navrhlo poslance Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace s možnou náhradou ministryně Heleny Langšádlové příští týden. Informovala o tom TOP 09 prostřednictvím tiskové zprávy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy