Oči kočky. Postrach nacistů viděl ve tmě, nepřátele lovil po nocích

Už jen zmínka jeho jména vyváděla ženy z rovnováhy. Děti si připínaly jeho fotografie na stěny svých pokojíčků, zatímco muži na jeho počest sázeli na svých zahradách mrkev. Důstojník RAF (britského letectva) John Cunningham se stal idolem celého svobodného světa. Proslavil se zejména svými úspěchy v nočních soubojích proti nacistickému letectvu, čímž si vysloužil přezdívku „oči kočky“.

Jestli za tím nebyla mrkev, co přesně zlepšovalo pozorovací schopnosti Johna Cunninghama? Lord Woolton, britský ministr pro potraviny za druhé světové války, se tehdy podílel na tvorbě Cunninghamova mýtu. V tehdejších proslovech sliboval, že se zrak každého člověka může zlepšit na Cunninghamovu úroveň, pokud jen bude jíst dostatek mrkve. Úspěšně tím odkláněl pozornost veřejnosti od nedostatku masa a zároveň motivoval děti ke konzumaci zeleniny, která je přece tím nejlepším jídlem pro hrdiny!

Samozřejmě to všechno bylo nesmysl, obzvláště pro Cunninghama. Svou přezdívku si sice udržel po celou dobu války, ale zároveň znal skutečný důvod jeho bojových úspěchů. Jak uvádí Gavin Mortimer ve svém článku pro airspacemag.com, Cunningham uvedl po válce řadu věcí na pravou míru: „Do května 1941 jsem v mém Beaufighteru prošel 12 úspěšnými souboji. Ministerstvo letectví mi dalo přezdívku ‚oči kočky‘. Tím se snažilo zakrýt skutečnost, že mé letadlo bylo vybaveno radarem, o kterém se v té době nikdo nezmiňoval. Potom, co jsem zaznamenal dvě nebo tři vítězná střetnutí, ministerstvo letectví mělo pocit, že musí mou noční bystrozrakost nějak vysvětlit… Jednoduší by bylo, pokud by za tím skutečně stála mrkev. Ve skutečnosti šlo o dlouhá a tvrdá cvičení, často velmi frustrující. Opakovaně létat v noci byla dřina.“

To, co Cunningham označil jako „dlouhá a tvrdá cvičení“, přineslo v létě 1940 konečně své ovoce. Spojené království zoufale pracovalo na vývoji radarového systému, který by zavčasu odhalil blížící se německá letadla. Radar Mark III, který byl v době bitvy o Británii montován do letounů Blenheim, se ukázal být naprosto neúčinným.   

Na konci září 1940 získalo britské letectvo jak nový radar Mark IV, tak i nový stíhací letoun Beaufighter. Toto dvoumístné letadlo dosahovalo rychlosti až 525 km/h a bylo vyzbrojeno čtyřmi kanóny a šesti kulomety. K přednostem radaru Mark IV patřil oproti jeho předchůdci mnohem výkonnější vysílač, jenž umožňoval sledovat nepřátelské cíle na znatelně větší vzdálenost. Na velmi jednoduché obrazovce mohla posádka Beaufighteru pozorovat horizontální a vertikální řadu zelených světélek. Radar vysílal rádiové vlny, jež se v případě střetnutí s letícím objektem odrazily zpět. Odražené vlny pak v určité části výše zmíněné obrazovky rozsvítily několik zelených světélek podle směru, odkud se radiové vlny vrátily.  

19. listopadu 1940 dosáhl Cunningham prvního úspěchu s radarem Mark IV. Během náletu nacistické Luftwaffe na Birmingham se mu podařilo zaměřit nepřátelský letoun Junkers 88: „Začal jsem velmi pomalu a opatrně stoupat na jeho výšku. Museli jsme být téměř stejně vysoko a mířit na něj, abychom mohli použít mířidla našich kulometů.“

Cunningham vypálil a Junkers 88 šel k zemi. Jeho nešťastná posádka se stala první obětí nové kapitoly leteckých válek. V následujících měsících Cunninghamova úspěšnost značně vzrostla. Nacistické velení si následně začalo lámat hlavu náhlým zvýšením britským úspěchů v nočních soubojích. Luftwaffe se stavěla skepticky k vysvětlení, že za tím vším stojí mrkev.

Na začátku roku 1941 se RAF podařilo radarový obranný systém ještě zdokonalit pomocí pozemních kontrolních stanic na jižním pobřeží Anglie. Od té doby se noční piloti mohli dostat na základě jejich instrukcí do vzdálenosti 5-8 km od nepřátel. Pozemní navigátoři pak předali polohu cíle operátorům radaru v letadlech. Tímto způsobem se Cunningham 12. ledna 1941 dostal se svým Beaufighterem k nacistickému Heinkel 111. V následném souboji se mu ale zasekly zbraně, takže se mu nepřátelský letoun podařilo jen poškodit. Cunningham měl ale větší štěstí v dubnu, kdy během jedné noci poslal k zemi hned tři Heinkely 111.     

Nedlouho před svou smrtí v roce 2002 byl Cunningham požádán o objasnění svých úspěchů za druhé světové války. Jeho odpověď neměla s mrkví nic společného: „Základem všeho byla týmová spolupráce, a to nejen mezi pilotem a operátorem radaru. Posádka nočních stíhacích letounů stála na vrcholku pyramidy, kterou dále tvořil pozemní řídící radar, světlomety na základně a další letadla ve vzduchu. Pokud by ti všichni nebyli kompetentní a sehraní, všechna snaha by byla marná.“

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie John Cunningham

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy