Češi vybouchli v Albánii a prohráli 0:3. S postupem na Euro to tak mají nahnuté a Šilhavý také

Po čtvrtečním utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy se mohli Češi výrazně přiblížit k účasti na závěrečném turnaji, který příští rok proběhne v Německu. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého ale v Tiraně vybouchli a prohráli jasně 0:3. Jasně především proto, že se v bouřlivé atmosféře na nic nezmohli. Navíc od konce první půle hráli v deseti po sporném vyloučení Mojmíra Chytila. Albánie už tou dobou vedla 1:0 a ve druhé půli přidala další dvě branky a nemuselo zůstat jen u nich. Rázem se tak začíná smrákat nad účastí Čechů na Euru 2024, jelikož v kvalifikační skupině C jsou až třetí za Albánií a Polskem, ale také nad budoucností trenéra u národního týmu.

Český tým poznal ryze balkánskou atmosféru hned při úvodním slavnostním aktu, tedy při hymnách, kdy zněl během té české i pískot albánských příznivců. Po úvodním hvizdu se pak Češi zmohli na jednu jedinou akci a to hned v první minutě, kdy Kuchta vystřelil zdálky, s čímž si gólman Berisha poradil až nadvakrát a nedopustil tak Chytilovu dorážku, i když byl k ní blízko. Pak už ale téměř 23 000 diváků v tiranské aréně sledoval koncert svých miláčků, jaký chtěli. Odšpuntoval ho v 9. minutě Asani, jenž opět předvedl nejčastější albánské gólové zakončení a to střelu zpoza vápna, kterou si gólman Pavlenka opět nepohlídal, stejně jako před měsícem v Edenu, 1:0 pro Albánce.

Přestože čeští fotbalisté měli v následujících minutách míč více u kopaček, k žádným vyloženým šancím se nedostali. Naopak Albánci dokázali zahrozit z občasných brejků, po jednom z nich musel vše hasit vracející se Krejčí. Když do konce první půle zbývalo pět minut, přišla na řadu asi nejklíčovější momentka. Tehdy totiž Chytil sice míč dopravil za brankovou čáru do sítě, jenže ramenem, což sudí po diskuzi spolu vyhodnotili jako ruku a protože už Chytil jednu žlutou kartu měl, po druhé žluté musel jít předčasně ze hřiště.

Možná, že šlo o hrubou chybu rozhodčích v této chvíli, nic to nezměnilo na tom, že si Češi kvůli svému výkonu nezasloužili snad ani vstřelit branku. Šilhavý a spol. se sice po návratu z kabiny snažili mužstvo probudit, když na hřiště poslal Holeše s Provodem, ale to už se Šilhavého kroky spíše podobaly křeči. Nepomohly, jelikož už šest minut po začátku druhé půle Albánci vedli o dvě branky. Tentokrát se autor první branky Asani vtělil do role přihrávajícího, když poslal míč do středu hřiště, kde Cikalleshi sice ještě promáchl, ale Seferi už mířil přesně k tyči, 2:0.

Češi byli opaření a už se z druhého direktu nevzpamatovali. V 73. minutě navíc Albánci zasadili třetí hřebík do české rakve, když střídající Daku obral protihráče o balon, aby ho následně naservíroval opět Seferimu, aby se podruhé v tomto zápase radoval z gólu, 3:0. Dodejme, že se tak stalo po brejkové situaci a poté, co se Seferi ocitl sám před odkrytou bránou. Podobně se vyvinula i akce, na jejímž konci byl další střídající hráč Muja. Jeho branku ale tentokrát videosystém VAR neuznal kvůli ofsajdu. I tak to ale ukazovalo na to, jak moc špatný zápas český výběr hrála, a nikdo se nemohl divit, kdyby to 4:0 pro Albánii skončilo.

Budoucnost Šilhavého a spol. se bude řešit až příští týden. Až po Faerských ostrovech 

Tak vysokou porážku jako prožila česká reprezentace loni v září s Portugalskem, sice nezopakovala, ale na žádné juchání to ani tak rozhodně není. I tak se jednalo o další těžkou prohru, ze kterého může být konečný důsledek ten, že kouč Jaroslav Šilhavý u národního týmu skončí.

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek se nechal již slyšet, že během příštího týdne sejde výkonný výbor svazu a bude se řešit co s realizačním týmem v čele s Jaroslavem Šilhavým. Ten si byl už po zápase v Tiraně vědom, že debata o jeho setrvání v národním týmu bude bezpochyby následovat. "Rezignace? Samozřejmě se to (moje pozice) bude řešit, to je jasné. Nicméně mou povinností je teď připravit tým na neděli, což je krátká doba. S čím přijde vedení, to nevím," nechal se slyšet konkrétně v pozápasovém rozhovoru pro ČT sport.

Zatím však ještě jasný přesný termín onoho zasedání výkonného výboru. "Teď je bezpodmínečně nutné porazit Faerské ostrovy, se kterými se hraje už v neděli," podotkl k tomu sám šéf českého fotbalu Fousek.

Konečný výsledek:

Albánie – Česko 3:0 (1:0)
Branky:
51. a 73. Seferi, 9. Asani. Rozhodčí: Makkelie – Steegstra, De Vries – Dieperink (video, všichni Nizozemsko). ŽK: N. Bajrami – Chytil, Coufal, Provod. ČK: 40. Chytil (Česko). Diváci: 22 500

Albánie: Berisha – Hysaj, Ajeti, Djimsiti, Mitaj – Asllani, Ramadani - Asani (54. Muja), N. Bajrami (67. Muci), Seferi (86. Gjasula) – Cikalleshi (67. Daku). Trenér: Sylvinho

Česko: Pavlenka – Holeš (46. Provod), Brabec, Ladislav Krejčí II – Coufal, Souček, M. Sadílek, Jurásek (86. Douděra) – Černý (64. Hložek), Chytil, Kuchta (64. Čvančara). Trenér: Šilhavý

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal albánie

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy