Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Úvodní minuty byly ve znamení slávistického očekávání, co předvede soupeř. Právě tehdy dokázali být domácí trochu nebezpečnější, z počáteční aktivity ale nakonec vzešlo jen zakončení Ricka, které zamířilo těsně vedle pravé tyče branky, kterou hájil Kinský. Chvíli tak trvalo, než se svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského osmělili až natolik, že přebírali postupně iniciativu, což vyvrcholilo ve 37. minutě, kdy se jim podařilo otevřít skóre.

Tehdy Chorý nejprve využil nedorazu domácí defenzivy tak, že poslal balon do velkého vápna, kde už byl Jurásek, jenž se postupně následně dostal do malého vápna, kde si míč připravil pro zakončení levou nohou. To se nakonec uskutečnilo a vše tak tedy skončilo tvrdou střelou, na kterou neměl gólman Padt nárok, jelikož mu prosvištěla těsně kolem hlavy, 1:0 pro Slavii.

Razgrad se na odpověď nezmohl jak ve zbytku první půle, tak nakonec ani v celém následném druhém poločase. Nejdříve mohl zvýšit Diouf, proti němuž ovšem tehdy ještě dokázal Padt zasáhnout, ovšem po následném rohu už kapituloval. Standardku zahrával Provod, od něhož míč propadl až ke střídajícímu Chytilovi a právě on se střelou levou nohou postaral o vedení 2:0.

Ve zbývajících pětadvaceti minutách hry se už bulharský celek k ničemu zásadnímu nedostal a byla to naopak Slavia, která svým výkonem kontrolovala své dvoubrankové vedení. "Zvládli jsme náročný zápas. Za výhrou je velká práce celého týmu, hlavně obránců. Domácí hráli trochu jinak, než jsme čekali, proto jsme zareagovali změnou rozestavení. S ohledem na další těžké zápasy je úvodní výhra zvenku velice cenná," řekl po zápase pro Nova Sport kouč Trpišovský

"Hráči se vydali ze všech sil, podali vynikající běžecký výkon. Naším fyzickým pojetím jsme přece jen otupili jejich ofenzivní kvality. Věděli jsme, že otevřený zápas bude Matěji Juráskovi vyhovovat, jeho nasazení nám vyšlo. Uvedl se nejen gólem, ale také pracovitým výkonem," připomněl jednu ze změn v základní sestavě Slavie Trpišovský.

Stejně tak učinil i obránce David Zima. "Razgrad měl velkou sílu dopředu. Prvních deset, patnáct minut jsme si moc nevěděli rady. V obraně jsme tedy přešli na čtyřku a pak už jim nedali žádnou šanci. Cením si, jak jsme to zvládli," nechal se slyšet konkrétně, přičemž následně poukázal na další těžkosti, se kterými se Pražané museli potýkat a i na nelehkou komornější atmosféru, která duel provázela. "Hrálo se na těžkém terénu, na domácích bylo už kolem 70. minuty znát, jak jsou unavení a neměli síly na zvrat. Atmosféra tu byla jako za covidu, takže nic nového. Zachránili ji naši fanoušci, jsme šťastní za výhru, se kterou se vracíme domů."

Konečný výsledek - 1. kolo fotbalové Evropské ligy (25.9.2024):

Ludogorec Razgrad – Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 37. Jurásek, 65. Chytil. Rozhodčí: Brisard – Auger, Drouet – Wattellier (video, všichni Fr.). ŽK: Pedro Naressi, Caio Vidal – Chorý, Diouf, Bořil

Razgrad: Padt – Witry, Verdon, Almeida, Son – Pedro Naressi (66. Čočev), Cruz, Piotrowski (74. Duarte) – Caio Vidal (74. Marcus), Duah (66. Camara), Rick (83. Rusev). Trenér: Sirakov

Slavia: Kinský – Holeš, Zima, Bořil – Wallem, Oscar, Zafeiris (81. Prebsl), Diouf (74. Zmrzlý) – Jurásek (60. Lingr), Provod (81. Michez) – Chorý (60. Chytil). Trenér: Trpišovský

Související

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.
Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

Více souvisejících

Fotbal sk slavia praha Evropská liga (fotbal)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 59 minutami

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

před 2 hodinami

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Írán projevuje náznaky ochoty obnovit jednání o svém jaderném programu

Írán projevuje náznaky ochoty obnovit jednání o svém jaderném programu, ale zatím odmítá návrat inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kterým byla odebrána akreditace. Uvedl to generální ředitel MAAE Rafael Grossi ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy